Obučavaće pilote za helikoptere „bel 412“

Ministarstvo odbrane Crne Gore raspisalo je javni poziv za obuku pilota za helikoptere ,,bel 412“ koji su za potrebe Vazduhoplovstva vojske kupljeni prošle godine.

Objavljeno: 05. 09. 2019 - 06:22

U tenderskoj dokumentaciji objavljenoj na portalu javnih nabavki, navodi se da će resor Predraga Boškovića za inicijalnu i periodičnu obuku deset pilota, izdvojiti ukupno 110.000 eura.

Inicijalna obuka pilota na helikopteru ,,bel 412“ biće organizovana za šest kandidata i obuhvataće, prema objavljenim dokumentima, minimum 36 časova primijenjene teorije po pilotu, minimum šest časova leta na helikopteru 412 po pilotu, kao i najmanje šest časova leta na simulatoru leta za helikopter ,,bel 412“, uključujući i test sposobnosti.

Periodična obuka pilota na simulatoru letjenja za ,,bel 412“, koju će proći četiri kandidata, uključuje minimum četiri časa leta na simulatoru leta za helikopter ,,bel 412“ (Full Flight Simulator) po pilotu. Zahtjev Ministarstva odbrane je da ponuđač mora biti organizacija koja je odobrena od strane Evropske agencije za vazduhoplovnu sigurnost za obuku pilota (EASA approved ATO certificate).

Osim toga, iz Ministarstva napominju da je ponuđač dužan da u ponudi dostavi sertifikat za simulator leta ,,bel 412“ kao i sertifikat za pilota za instruktore letjenja koji će obučavati pilote Vojske Crne Gore na simulatoru leta ,,bel 412“ (EASA approved and valid TR/FI licences). Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore od prošle godine raspolaže sa tri nova višenamjenska helikoptera ,,bel 412 EPI“.

Letilice američke proizvodnje namijenjene su za prevoz putnika i tereta, za medicinske evakuacije, ali i za traganje, spašavanje, gašenje požara i nadzor granice. Iz Vlade je ranije saopšteno da je to najznačajnije opremanje crnogorske vojske od obnove državne nezavisnosti i potvrda odlučnosti Crne Gore da u okviru NATO-a jača svoje sposobnosti.

Helikopteri su u Crnu Goru doletjeli iz Praga, gdje su u Belovom centru za Evropu sklopljeni nakon što su iz SAD isporučeni u djelovima.

Ugovor o kupovini tri helikoptera, vrijedan oko 30 miliona eura, potpisan je u januaru, a prvi ,,bel“ je crnogorskoj vojsci isporučen u aprilu 2018.