Istraživanje: Televizija pozitivno utiče na društvo

Televizijski sadržaj podstiče blizu 60 odsto Evropljana da se mijenjaju na bolje.

Objavljeno: 06. 09. 2019 - 14:42

– Inovacije na polju televizijske tehnologije i sadržaja pozitivno utiču na lični i kulturni razvoj evropskih korisnika, pokazalo je  najnovije istraživanje kompanije Samsung, objavljeno na sajmu IFA 2019. Sprovedeno u susret pedesetogodišnjici postojanja kompanije, istraživanje je pokazalo da, zahvaljujući tehnološkim inovacijama, poput 8K tehnologije i visokog kvaliteta, ali i raznolikom sadržaju koji se danas emituje, razvoj televizije ima vidljivi uticaj na mnoge aspekte života.
Čak 57 odsto ispitanih Evropljana izjavilo je da je gledanje televizijskog programa promijenilo njihovo mišljenje o društvenim problemima, kao što su klimatske promjene, siromaštvo, ekonomska jednakost i diskriminacija. Primmer a radi, emisija Blue Planet televizijske kuće BBC, motivisala je više od 80 odsto ispitanika da preduzmu nešto po pitanju očuvanja životne sredine i upotrebu jednokratne plastike svedu na minimum.
Veliki interes za aktuelne društvene teme je više nego očigledan, uzimajući u obzir da je dvije trećine ispitanika pokazalo zanimanje za program tog tipa. Informativnim emisijama sve više raste popularnost, o čemu svjedoči 56 odsto stanovnika Evrope, koji navode da se dokumentarni film kao žanr trenutno najviše razvija. Danas, kada su lažne vijesti sve učestalije, vrijednost televizijskih vijesti ostaje najznačajnija, pa 74 odsto anketiranih rangiraju ovaj tip emisije kao jedan od najpouzdanijih izvora informacija.
Gledaoci evoluiraju u skladu sa onim što prate na televizijskim ekranima. Prema rezultatima istraživanja, televizija je uticala na poboljšanje sposobnosti pri učenju stranog jezika, sportskim aktivnostima ili volontiranju kod čak 73 odsto ispitanika. Pored toga, četvrtina anketiranih građana izrazila je želju da otputuje na nove destinacije koje su uzeli u razmatranje tek nakon što su ih vidjeli na televiziji, dok 38 odsto njih kaže da ih je ovaj medij ohrabrio da isprobaju recepte dalekih kultura. Ovaj procenat kod korisnika Smart TV uređaja, koji tvrde da povezanost sa internetom dodatno poboljšava cjelokupni doživljaj, dostiže čak 41 odsto.
Osim što motiviše gledaoce da pomijeraju svoje granice i isprobavaju nove stvari, televizija predstavlja i važan faktor kada je riječ o relaksaciji. Četvrtina ispitanika vjeruje da gledanje televizije doprinosi mentalnom zdravlju, dok trećina tvrdi da im je to najčešći izvor opuštanja.
 Sa polovinom ispitanika koji gledanje televizije smatraju kvalitetnim vremenom provedenim sa porodicom, istraživanje ukazuje da ono još uvijek predstavlja važan vid društvene aktivnosti. Tako više od trećine Evropljana dijeli mišljenje da je upravo televizija zadužena za stvaranje najsnažnijih zajedničkih uspomena, prije svega kada se radi o sportu i važnim vestima.
„Televizija nas danas informiše, inspiriše i obogaćuje, a naše posljednje istraživanje ukazuje na njen dugoročni efekat na publiku. Stoga ostajemo posvećeni uvođenju inovacija kojima su u fokusu naši korisnici i zahvaljujući kojima želimo da dodatno osnažimo ulogu televizije u savremenim domovima”, rekao je Nathan Sheffield, rukovodilac TV i AV odeljka u kompaniji Samsung Europe. „U ovoj misiji uspijevamo pomoću revolucionarnih proizvoda poput onih iz QLED 8K serije, koja dolazi sa izvanrednim kvalitetom slike, elegantnim dizajnom i pametnim funkcijama, što korisnicima pruža neprikosnoveno iskustvo. Kombinacija većih i boljih ekrana sa raznovrsnijim i sadržajnijim programom, omogućava televiziji da utiče na formiranje mišljenja gledalaca.”
Ostali podaci iz istraživanja:
Širenje kulturnih vidika
S obzirom na to da preferiraju inostrane televizijske programe, više od 40 odsto anketiranih smatra da im oni  pomažu da prošire vidike.
Televizija doprinosi socijalizaciji
Četvrtina Evropljana se bar jednom mjesečno okuplja sa prijateljima i porodicom kako bi zajedno gledali određeni televijski sadržaj.
QLED predstavlja budućnost televizije
QLED tehnologija poboljšava iskustvo gledanja televizije, smatra čak 80 odsto korisnika. 


O kompaniji Samsung Electronics Co., Ltd.
Svojim idejama i tehnologijom Samsung inspiriše svijet i oblikuje budućnost. Kompanija postavlja standarde u oblasti TV aparata, smartfona, nosivih uređaja, tableta i digitalnih kućnih uređaja, mrežnih i LSI sistema, memorije i LED tehnologija. Za dodatne informacije i vijesti, posjetite news.samsung.com.
Istraživanje
Onlajn anketu sprovela je kompanija Foresight Factory u osam evropskih država (Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija, Španija, Švedska, Holandija i Poljska), na uzorku od 8.000 ljudi starijih od 18 godina. Prikupljanje podataka odvijalo se tokom aprila i maja 2019. godine. Foresight Factory je nezavisna agencija za istraživanje tržišta.