Budućnost atletike u rukama glavnog grada

Iako centralni sportski događaj u 2019. godini tek treba da bude održan (Svjetsko atletsko prvenstvo biće u Dohi od 27. septembra do 6. oktobra), kada bi se sada sumirala godina onda bi se bez dileme moglo reći da su crnogorski sport obilježili atletičari.

Objavljeno: 08. 09. 2019 - 07:27

Za razliku od mnogih sportova, gdje su se očekivali bolji rezultati, atletičari su već sada osigurali da i 2019. godina za crnogorsku atletiku ima prefiks izuzetno uspješna. Iako to možda nekome zvuči čudno, brojke to najbolje potvrđuju - čak 17 medalja na međunarodnim takmičenjima, te 69 crnogorskih rekorda, uz nestvarnih 26 normi za velika takmičenja u raznim uzrasnim kategorijama. S ponosom treba izdvojiti činjenicu da će na najvećoj planetarnoj atletskog smotri Crna Gora imati dva predstavnika - Mariju Vuković i Danijela Furtulu.

„Zaista smo u Atletskom savezu izuzetno zadovoljni ostvarenim rezultatima naših takmičara. Moram prvo istaći profesionalan odnos i trenera i takmičara tokom svih prethodnih 12 godina od kada sam u Savezu. Na Balkanskom prvenstvu, gdje je učestvovalo čak 20 država, osvojili smo tri medalje, što je samo nastavak uspjeha“, kazao je Milorad Vuletić, direktor Saveza, uz napomenu da su crnogorski atletičari na Igrama malih zemalja osvojili 12 medalja, što predstavlja trećinu ukupnog broja odličja za našu državu na ovom takmičenu.

LOKACIJA PRIORITET

Milorad Vuletić će od 24. septembra do 2. oktobra biti u Dohi na Kongresu Svjetske atletske federacije, što je bio poseban razlog za razgovor sa dugogodišnjim prvim čovjekom ASCG.

Interesantno je da će Vuletić ponovo od IAAF pokušati da inicira donaciju za izgradnju atletskog stadiona u Podgorici. Taj podatak podsjetio nas je na 2011. godine kada je Svjetska federacija ponudila pomoć od blizu pola miliona eura za opremanje stadiona, ali s obzirom da se nije krenulo sa realizacijom projekta, ta pomoć ,,pala je u vodu“.

„Savez je tada obezbijedio bio donaciju od Svjetske atletske federacije da se uradi staza u vrijednosti od 500.000 eura, dok smo od Balkanske asocijacije imali podršku vrijedu oko 250.000 eura, jer su bili spremni da nam poklone opremu i prateće rekvizite. Nijesmo to iskoristili. Sada idemo sve iz početka“, sa dosta gorčine u glasu priča Milorad Vuletić.

Međutim, da bi direktor ASCG uopšte imao pokriće za svoju priču, neophodna mu je ,,podloga“, odnosno dokaz da je Crna Gora konačno spremna za takav projekat.

„Da bi mogli da tražimo bilo kakvu pomoć i da se nadamo donaciji moramo imati dokumentaciju i ono što je najvažnije lokaciju. Ne možemo bez ičega opet tražiti pomoć, to bi bilo neozbiljno. Zato smo inicirali sastanak sa gradonačelnikom Podgorice Ivanom Vukovićem, jer je neophodno da se u narednih desetak dana sastanemo. Vjerujemo da se konačno mogu dobiti važni papiri o projektnoj dokumentaciji i ustupanju lokacije kako bi konačno početkom iduće godine počeli realizaciju ovog projekta. To bi bio veliki doprinos glavnog grada i države za atletiku, koja je bazični sport. Baš zbog toga, slobodno mogu reći da je budućnost crno-gorske atletike u rukama glavnog grada“, kategoričan je Vuletić.

Opširnije u Pobjedi.