Crnogorski pčelari na svjetskom kongresu u Kanadi

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Saveza pčelarskih oranizacija Crne Gore učestvovaće na generalnoj skupštini Međunarodne federacije pčelarskih udruženja (APIMONDIA), koja se ove godine održava od 9. do 12. septembra u Montrealu, u Kanada. U okviru skupštine, održaće se i 46. Svjetski pčelarski kongres – najveći pčelarski događaj na globalnom nivou.

Objavljeno: 08. 09. 2019 - 11:26

“Svjetski pčelarski kongres organizuje se svake druge godine i okuplja relevantne institucije, organizacije, naučnike iz oblasti pčelarstva i pčelare iz cijelog svijeta. Veoma važan segmet kongresa je predstavljanje naučnih i istraživačkih radova, sa ciljem razvoja pčelarstva i očuvanja pčelinjih zajednica koje su zbog klimatskih promjena i uticaja čovjeka ugrožene na globalnom nivou”, navode u Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

 

apimondia

 

Kako ističu, njihov resor i Savez pčelara na ovaj način nastavljaju praksu kontinuirane edukacije i usavršavanja, kako na nivou politika u oblasti pčelarstva, tako i u oblasti pčelarenja, zaštite pčela, primjene tehnologija, savremene pčelarske opreme.

“Za naše pčelare koji su proteklih godina, uz podršku Ministarstva, ostvarili veliki napredak u razvoju ovog sektora i sada imaju i brendirani proizvod – Crnogorski med, APIMONDIA će biti i prilika da sagledaju iskustva i trendove u oblasti marketinga i plasmana”, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.