Ministarstvo da otkloni dileme o pomorcima

Slučaj nekoliko pomoraca iz Crne Gore koji se povezuju sa krijumčarenjem droge, zaokupio je pažnju javnosti. Danima se pojavljuju informacije da će brodovima na kojima su naši pomorci u posadi biti zabranjeno da ulaze u američke luke (iako je Ambasada SAD demantovala), da će biti otpuštanja pomoraca, da će zbog ovog slučaja biti i problema sa dobijanjem američkih viza za naše pomorce, čak i građane.

Objavljeno: 09. 09. 2019 - 07:34

Prof. dr Mimo Drašković, rukovodilac studijskog programa Menadžment u pomorstvu na Pomorskom fakultetu (Univerziteta Crne Gore) u Kotoru u razgovoru za Dnevne novine ističe da bi, imajući u vidu dosta neprovjerenih informacija, na pokušaj političke zloupotrebe ovog slučaja, ali, prije svega, radi samih pomoraca, bilo izuzetno značajno da Ministarstvo saobraćaja i pomorstva izađe pred crnogorsku javnost sa relevantnim činjenicama čime bi sve realne, ali i medijski prenaglašene dileme bile otklonjene.

“Fenomen krijumčarenja narkotika nije nov i nepoznat, već upravo suprotno. U praksi je poznato da na raznim brodovima širom svijeta postoje slučajevi povezani sa kriminalnim radnjama i to od državljana mnogobrojnih zemalja, ali to ne znači da za odluke pojedinaca da se bave kriminalom može biti odgovorna bilo koja država čiji su oni državljani", kaže Drašković za Dnevne novine.

Kaže da je pažljivo pratio tekstove koji su se povodom tog slučaja pojavljivali u medijima.

"Ono što mene posebno brine, a što je i laiku jasno, jeste da se situacija, koja spada u domen organizovanog kriminala međunarodnih razmjera, pokušava prebaciti na poligon dnevno – političkih dešavanja, što nije ništa novo na crnogorskoj političkoj, a posebno medijskoj sceni. Kada je riječ o takvim temama, da bi se donosili zaključci, potrebno je raspolagati zvaničnim informacijama institucija koje imaju nadležnosti da ih daju (što u velikom broju medijskih interpretacija nije slučaj)”, kaže Drašković.