Ni traga od Ulićevog sporazuma o priznanju krivice

Iako je za ponedjeljak zakazan nastavak suđenja Vasu Uliću, specijalni tužilac Mira Samardžić još nije dostavila Višem sudu sporazum o priznanju krivice u ovom predmetu, koji je bio najavljen u martu ove godine. U međuvremenu, Ulić, koji se tereti za međunarodni šverc narkotika, izašao je iz pritvora i braniće se sa slobode uz položeno jemstvo od 300.000 eura, piše Dan.

Objavljeno: 09. 09. 2019 - 08:46

Po svemu sudeći, ni ovaj pretres, kao ni dva prethodno zakazana, neće biti održan. Naime, Danu je iz Višeg suda potvrđeno da im sporazum o priznanju krivice u ovom predmetu još nije stigao.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Vasa Ulića, koji je uhapšen 29. avgusta u Podgorici, zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja se bavila međunarodnim švercom droge u Australiji. On je više puta do sada negirao te optužbe, a isto je učinio i na saslušanju kod tužioca Mire Samardžić.

U optužnici se navodi da je on djelovao i na teritoriji Crne Gore, gdje je sarađivao sa više osoba, ali se nigdje ne pominju imena onih sa kojima je on, kako tvrde iz tužilaštva, formirao kriminalnu organizaciju. Prema optužnici, Ulić je na teritoriji Australije djelovao s Radom Ljubojom, Dimitrosom Papadimitrouom, Fabijanom Kvejdom i Dejanom Medanom. Oni se nalaze na izdržavanju zatvorskih kazni u Australiji, a prema pouzdanim saznanjima, ni u jednom iskazu nikada nisu ni pomenuli Ulića, niti ga povezivali sa krivičnim djelima za koja su osuđeni.

Ulićeva odbrana ističe da su navodi o mjerama i razgovorima njihovog branjenika neosnovani. Oni tvrde da se ni u jednom razgovoru ne pominje bilo šta što bi moglo da bude šifra za drogu, a kamoli čvrsti dokazi. Takođe, u optužnici se navodi i da je Ulić ranije osuđivan, što njegova kaznena evidencija demantuje.

Ulić je na meti istražitelja već 20 godina, a organizovano udruživanje i međunarodni šverc narkotika navodno je počinio prije deceniju.