Traže tehničku vladu i izbore u istom danu

Dio opozicije donio je na današnjem sastanku u Podgorici, koji je organizovan na inicijativu predsjednice Socijaldemokratske partije (SDP), Draginje Vuksanović, odluku da će tokom dijaloga o reformi izbornog zakonodavstva svoje djelovanje temeljiiti na nekoliko ključnih smjernica.

Objavljeno: 09. 09. 2019 - 15:11
Foto: PR Centar

Opozicija traži otvaranje dijaloga o tehničkoj vladi najkasnije do 15. oktobra i njeno konstituisanje istovremeno sa glasanjem o izbornom zakonodavstvu. Traže i održavanje parlamentarnih i lokalnih izbora u istom danu.

Opozicija dalje zahtijeva temeljnu analizu i usaglašavanje prijedloga za izmjene zakona o izboru odbornika i poslanika, biračkom spisku, finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, registrima prebivališta i boravišta, medijima, nacionalnom javnom emiteru, kao i analiza drugih propisa predviđenih Odlukom o obrazovanju Odbora.

– Neophodnost potpune depolitizacije institucija od posebnog značaja za slobodan izborni proces, posebno Agencije za sprječavanje korupcije, RTCG i Državne izborne komisije, uključujući kadrovske promjene u ovim institucijama u cilju obezbjeđivanja njihovog profesionalnog rada i nepristrasnosti.

Redovna koordinacija i usaglašavanje opozicionih predstavnika u cilju ostvarivanja političkih zahtjeva uz konsultovanje subjekata civilnog sektora i akademske zajednice u predlaganju konkretnih zakonskih i drugih rješenja od značaja za uspostavljanje demokratskog ambijenta za slobodne izbore – navodi se u zahtjevima opozicije.

Podsjetimo, današnjem sastanku prisustvovali su poslanik Demokrata, Danilo Šaranović, lider Demosa, Miodrag Lekić, lider Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović i njegov partijski kolega, Miloš Konatar, kao i poslanik i član Odbora za izbornu reformu, Neđeljko Rudović.

Na sastanak nije došao nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.