U Ministarstvu kulture otvorena izložba „Veronesi & more“

Izložba italijanske apstrakcije „Veronesi & more“ otvorena je večeras u Ministarstvu kulture na Cetinju.

Objavljeno: 09. 09. 2019 - 21:52

Na izložbi, koju povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Crne Gore, predstavlja Ambasada Italije u Crnoj Gori u saradnji sa Ministarstvom kulture i Modernom galerijom Budve, u okviru Trećeg izdanja Festivala „Oda životu – Ode to Life“, predstavljeni su radovi čuvenih italijanskih umjetnika kao što su Luiđi Veronezi, Mauro Ređani i Fausto Meloti.

Umjetnici su, inače, potpisnici „Manifesta prve kolektivne izložbe italijanske apstraktne umjetnosti“, koji je potpisan u Torinu, četvrtog marta 1934. godine.

Otvarajući izložbu ministar kulture Aleksandar Bogdanović je istakao da postavku „Veronesi & more“ čini mnogo unikatnih elemenata, zbog čega je riječ o posebnom događaju u našem kulturnom životu.

bogdanovic-i-kascelan

“Predstavljajući period u kome su mladi futuristi Luiđi Veronezi, Mauro Ređani i Fausto Meloti, potpisavši “Manifest prve kolektivne izložbe italijanske apstraktne umjetnosti” 1934. u Torinu, nadahnuto i mladalački beskompromisno istraživali nove horizonte umjetnosti. Zato se može reći da ova izložba ujedno svjedoči i o svjetskim dostigućima velike kulture kakva je italijanska u segmentu preispitivanja i širenja okvira sopstvenog kulturnog nasljeđa”- dodao je ministar.

Na izložbi je govorio i ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli koji je rekao da Izložba „Veronesi & more“ u samom sjedištu Ministarstva kulture predstavlja veliku čast, jer im omogućava da upoznaju crnogorsku javnost sa možda manje poznatim italijanskim likovnim pokretom, koji je ipak u velikoj mjeri uticao na umjetnički razvoj savremene Italije.