Blokada imovine Duška Kneževića odgovor na međunarodnu arbitražu

Nezabilježeno nasilje nad pravom, zakonom i ljudskim pravima danas je do kraja ogoljeno nezakonitom odlukom sudije Miroslava Bašovića da blokira svu imovinu Atlas Grupe i dr Duška Kneževića u Crnoj Gori. Smatramo da je riječ o odmazdi nakon što je Knežević, kao predsjednik Atlas Grupe, pokrenuo međunarodnu arbitražu protiv države Crne Gore sa odštetnim zahtjevom od 500 miliona eura, kazali su iz Atlas Grupe.

Objavljeno: 10. 09. 2019 - 15:07

Oni navode da je arbitraža pokrenuta upravo zbog evidientno nezakonitih odluka o guranju u stečaj IBM i Atlas banke, čime je, kako kažu, nanijeta nemjerljiva šteta ne samo osnivačima banaka, neko i građanima - klijentima IBM i Atlas banke, kao i njihovim inostranim deponentima i poslovnim partnerima. Prema njihovim riječima, takvim odlukama vrha vlasti preko 600 ljudi i njihovih porodica lišeno je egzistencije, dok su desetine naših bivših zaposlenih hapšene i pritvarane.

„Gola sila takođe je i odgovor na sve krivične prijave koje je Atlas Grupa podnijela protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, guvernera Centralne banke Radoja Žugića, Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, privremenih upravnika u IBM i Atlas banci i ostalih NN lica koja su, služeći interesima vrha kriminalne organizacije na čelu sa familijom Đukanović, planirala da otmu imovinu Atlas Grupe tako što će pokušati da prvo inkriminišu Duška Kneževića“, stoji u saopštenju.

Podsjećaju da je imovina Atlas Grupe je pod blokadom iako za godinu dana niti jedan postupak nije ni približno priveden kraju, kao što niti jedno pošteno ročište nije održano.

„Ne postoji ama baš nikakav pravni osnov za ovu odluku sudije Bašovića, a posljedice će biti veoma teške. Proganjajući Atlas Grupu vrh kriminalne vlasti je već  ostavio bez posla 600 ljudi, a idu ka tome da se taj broj duplira. To je takođe put za potpuno uništenje crnogorske ekonomije jer, osim nasilnog ukidanja radnih mjesta, istovremeno odvraća svakog ozbiljnog stranog investitora i od razmatranja poslovanja u Crnoj Gori“, navode iz Atlas Grupe.

Sve se, kako kažu, sprovodi na bazi usmenih uputstava, bez činjenica i jasnih pravnih uzroka.

„Crna Gora je postala besudna zemlja. Umjesto pravne države i institucija sada se na djelu pokazuje da su čelnici tužilaštva, sudstva, Centralne banke i državne administracije pioni mafije na vlasti. Atlas Grupa će nastaviti sa međunarodnim tužbama da bi zaštitila sebe i zaposlene. Potrudićemo se i da pred zakonom odgovaraju svi pojedinci koji učestvuju u progonu Atlas Grupe i zločinu nad ljudima i pravnim poretkom države Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.