Kina šalje Srbiji naoružane dronove

Ministarstvo odbrane Srbije je danas nakon posjeta visoke kineske vojne delegacije pohvalilo Peking za ekonomsku i vojnu podršku, javljaju agencije.

Objavljeno: 11. 09. 2019 - 14:35

Srbija je navodno pristala na isporuku devet kineskih dronova „čengdu pterodaktil 1“, koji su poznati u Kini kao „ving lung“, uz moguću buduću narudžbinu dodatnih 15 bespilotnih letjelica. Zapadni posmatrači pritom su zabrinuti da bi naoružavanje Srbije uz pomoć Rusije i Kine moglo potaknuti Srbiju prema novom ratu, posebno kad je riječ o Kosovu, kako javlja američka agencija AP.

Srpski zvaničnici kazali su da je Kina pristala na prodaju naoružanih bespilotnih letjelica, što bi bio prvi izvoz takvih kineskih letjelica u jednu evropsku zemlju.

Isporuka u sljedećim mjesecima

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin kazao je da će isporuka, koja se očekuje sljedećih mjeseci, značajno ojačati srpsku vojsku koja će dobiti sposobnosti kakve do sada nije imala, kako prenose agencije. Namjeru Srbije da nabavi kineske dronove potvrdio je prošle godine srpski predsjednik Aleksandar Vučić dok je bio u posjetu Kini.

Potpredsjednik Centralne vojne komisije NR Kine general Džang Jousjaoa kazao je da je Srbija značajan partner Kine i naglasio je "herojsku obranu srpskog naroda tokom 78 dana NATO agresije, što je bio čelični dokaz uništavanja međunarodnog zakona i reda", kako navodi u svom saopštenju Ministarstvo odbrane Srbije.

Kina pak u svom službenom agencijskom saopštenju navodi da je Vučić kazao kako je istorija pokazala da je Kina najpouzdaniji prijatelj Srbije.