Četiri pripadnika VCG na NATO vježbi „Joint Reaction“

-Ministarstvo odbrane planira da na NATO vježbu „Joint Reaction 2019“, koja će se od 21. do 24. oktobra održati u Albaniji, pošalje četiri pripadnika Vojske Crne Gore.

Objavljeno: 14. 09. 2019 - 06:30

To se navodi u informaciji o zaključivanju Tehničkog sporazuma ministarstava zemalja čiji će vojnici učestvovati u ovoj vježbi. Osim pripadnika Vojske Crne Gore, na vježbi će učestvovati pripadnici oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, formacije oružanih snaga SAD stacioniranih u Evropi i NATO evroatlantski centar za koordinaciju i pružanje hitnog odgovora (EARDCC).

Kako se navodi u dokumentu, cilj vježbe je provjera efikasnosti procedura angažovanih snaga, opredijeljenih za podršku civilnim institucijama u kriznim situacijama.

- Realizacijom aktivnosti na vježbi, Vojska Crne Gore podiže nivo obučenosti, razmjenjuje iskustva, ostvaruje jačanje saradnje i povjerenje sa partnerskim zemljama i usvaja NATO standarde i procedure, neophodne za povećanje operativnih sposobnosti za podršku civilnim strukturama u kriznim situacijama - navodi se u dokumentu.

Iz Ministarstva odbrane Pobjedi je saopšteno da je cilj vježbe unaprijediti saradnju i interoperabilnost između nacionalnih agencija i regionalnih partnera Balkanskog poluostrva u odnosu na blagovremeno i djelotvorno raspoređivanje i eksploataciju sredstava, za pomoć prilikom velikih civilnih katastrofa, koje zahtijevaju sveobuhvatnu regionalnu reakciju.

-Na taj način biće provjerena praktična primjena postojećih (bilateralnih i multilateralnih) ugovora između zemalja učesnica, u slučaju vanrednih situacija, u konkretnom slučaju prirodne katastrofe prouzrokovane imaginarnim zemljotresom. Dio vježbe na kojem učestvuju naša četiri pripadnika (dva oficira i dva podoficira) biće vježba komandi (Command Post Exercise - CPX) i vježba uz upotrebu kompjuterskog simulatora (Computer Assisted Exercise - CAX).

Sa tim bićemo bogatiji za iskustva koja će nam pomoći u realizaciji III misije VCG. Dodatno učešćem na ovoj vježbi pokazujemo našu riješenost da pomognemo zemljama regiona u slučaju vanrednih situacija - kazano je Pobjedi u MO.

Učešćem na vježbi usvojiće se, kako ističu u Ministarstvu odbrane, nove tehnike taktike i procedure pružanja pomoći civilnim institucijama u kriznim situacijama, a na vježbi je, kako piše u informaciji, planirano učešće četiri pripadnika Vojske Crne Gore.

- U pripremama za realizaciju vježbe, do sada su održane dvije konferencije, inicijalna i glavna planska konferencija, tokom kojih je usaglašen koncept operacije i obaveze predstavnika zemalja učesnica, kao i brojna veličina jedinica i štabnih elemenata - ističe se u dokumentu.

Vježba „Joint Reaction 2019“ održava se u okviru A-5 inicijative, odnosno „Američkojadranske povelje“, čije su članice Hrvatska, Albanija, Makedonija, Crna Gora i BiH, dok Srbija ima status posmatrača. Informacija o učešću vojske Kosova i vojske Bosne i Hercegovine na NATO vježbi izazvala je nervozu zvaničnog Beograda koji je preko svojih medija lansirao tezu da time Amerika i Albanija pokušavaju da, uprkos regionalnim sporazumima, kosovsku vojsku uključe u vježbu „Američko-jadranske povelje“.

Najveći pritisak Amerike, kako su pisale beogradske Novosti, trpi BiH, kako bi se složila sa učešćem kosovskih snaga, iako nije priznala nezavisnost Kosova. - Vježba „Joint Reaction 2019“ održava se u okviru A-5 inicijative, odnosno „Američko-jadranske povelje“, čije su članic e H r v a t s k a , A l b a n i j a , Makedonija, Crna Gora i BiH, dok Srbija ima status posmatrača. Međutim, u nastojanju da se osnaži kosovska nezavisnost i da se Kosovske bezbjednosne snage transformišu u pravu vojsku, a Prištini obezbijedi monopol sile, Amerikanci sada nastoje da u A-5, kao predvorje NATO, na mala vrata uguraju i Kosovo - navodi se u tekstu beogradskih Novosti.