Islamska zajednica Berane: Promijeniti Odluku o upravljanju grobljem ili ćemo ga štititi svim sredstvima

U slučaju da se ne promijeni Odluka SO Berane o oduzimanju Muslimanskog groblja u Beranama i vrati  na upravljanje i  nadležnost  Medžlisu Islamske zajednice Berane spremni smo stati u zaštitu svojih vjerskih sloboda i svojih svetinja kroz razne vidove protesta i građanske neposlušnosti, navode u sapštenju.  

Objavljeno: 14. 09. 2019 - 17:12

Islamska zajednica u Beranama tražila je danas da se u problem oko upravljavanja muslimanskim grobljem u tom gradu uključi Istamska zajednica Crne Gore i Vlada Crne Gore.

https://portalanalitika.me/clanak/345359/opstina-berane-nije-tacno-da-se-oduzima-vlasnistvo-nad-muslimanskim-grobljem-islamskoj-zajednici

https://portalanalitika.me/clanak/345299/ko-ce-gazdovati-muslimanskim-grobljem-u-beranama

Kako se navodi u saopštennu na jučerašnjoj sjednici Džematske Skupštine  Medžlisa Islamske zajednice formiran je Odbor kojeg sačinjava deset članova čije je zaduženje da radi na  rješavanju spornog oduzimanja Muslimanskog groblja u Beranama, tj Odlukom SO Berane  da više ne upravlja sa njim Medžlis Islamske zajednice u Beranama,  već Komunalno preduzeće iz našeg grada.  

“Tražimo da se Islamska zajednica u Crnoj Gori  uključi u rješavanje ovog problema zajedno sa institucijama zaduženim za vjerska pitanja u Vladi Crne Gore, resornim ministarstvima i Opštinama u cilju rješavanja ovog problema sa kojim smo se nenadano suočili”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, decidno se traži odlaganja primjene ove sporne odluke a spremni su za zajedničko rješavanje problema.

-Takođe ,u cilju rješavanja ovog problema ukoliko naša inicijativa ne naiđe na razumijevanje planiramo da uložimo žalbu Ustavnom i Upravnom sudu u zakonskom roku povodom sporne Odluke SO Berane kojom se oduzima Muslimansko groblje  Islamskoj zajednici u Beranama”, navode u reagovanju.

Na Džematskoj Skuptini je takođe zaključeno  da se Medžlis Islamske zajednice Berane obrati poslaničkim klubovima u Skupštini Crne Gore kako bi se inicirale izmjene i dopune Zakona o komunalnoj djelatnosti na osnovu kojeg je donijeta Odluka o oduzimanju Muslimanskog groblja Islamskoj zajednici Berane,čime bi se jasnije definisale pozitivne zakonske odredbe o vjerskim slobodama.