Odbor ne treba bojkotovati, DPS će pristati na naše uslove

Da je Demokratska partija socijalista DPS iskrena kada govori o dijalogu, ne bi od 23. avgusta u fioci predsJednika Administrativnog odbora Ljuiđa Škrelje stajao zahtjev posebnog kluba poslanika da zauzmu mjesto u odboru, kazao je za Dan Neđeljko Rudović, poslanik i član Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Objavljeno: 15. 09. 2019 - 07:39

Kako je istakao, u DPS-u su znali stavove svih subjekata parlamentarne opozicije, ali nijesu htjeli da održe sjednicu Administrativnog odbora.

“Sve to nije iznenađenje jer DPS nije u dijalogu zato što želi dogovor i političku stabilnost Crne Gore, nego zato što je primoran od strane međunarodnog faktora. Mislim da ima više razloga da pokušamo da dođemo do dogovora nego da napuštamo odbor ili da ga bojkotujemo”, kazao je Rudović.

Jedan od njih je, ističe, upravo taj što za saveznika imaju EU i nevladin sektor.

“Ne smijemo smetnuti s uma da DPS ne može pobijediti na iole slobodnim izborima, kao što ne smijemo imati iluziju da će DPS sprovesti dogovoreno. Zato je tehnička vlada preduslov za izbore. Ona je samo model koji nam omogućava da se izborimo za ciljeve slobodnih građana Crne Gore, koji su proljetos na ulici pokazali da većina traži demokratske promjene”, kazao je Rudović.

On smatra da će ta komunikacija da se obavlja prvo između predstavnika EU i čelnika DPS-a.

“Da bi bila dovoljno moćna da diktira tempo, opozicija bi prije toga morala da prestane sa tužnim i ružnim međusobnim sukobima. Ideološki se ne slažemo, ali cilj je da Crna Gora ima slobodne izbore i demontiranje sistema koji razara crnogorsko društvo, i to bi valjda trebalo da bude motiv za saradnju svih u opoziciji”, istakao je Rudović.

Kako je dodao, gdje ima zrelosti, odgovornosti i osjećaja dužnosti prema svojoj zemlji i svom narodu, tu onda nema potrebe za bilo čijim miješanjem u unutrašnje prilike.

“U Crnoj Gori teško da ima bilo šta od pobrojanog, u vlasti pogotovo. Zato vjerujem da je uloga naših partnera, najvažnijih NATO i EU članica, neophodna. Bila je ključna i 2016. godina, kada je dogovorena tadašnja prelazna vlada za pripremu izbora, biće i sada”, ocijenio je Rudović.

Prema njegovim riječima, u normalnim državama, gdje vlast nije spremna da ide dotle da po svaku cijenu čuva moć, pa i da fabrikuje vanredna stanja, nije potrebna nikakva intervencija sa strane.

“Crna Gora je daleko od normalne države, a srećom imamo određene ugovorne odnose i sa NATO-om i sa EU. Mislim da je njima veoma stalo da u Crnoj Gori postoji vlast koja nije sinonim za kriminal i koja neće mijenjati spoljnopolitički kurs u slučaju da procijeni da će se tako sačuvati ili da će od toga više profitirati”, zaključio je Rudović.