"Srbska čast" uzela konja maloljetniku u Nišu, stručnjaci kažu - opasno ponašanje

"Sada na tvom primeru, ceo tvoj kraj će da ispašta. Ako budete dobri, biće sve okej, ako ne budete dobri i ako se ne edukujete kako treba, svaki konj, svaka životinja biće oduzeta za primer", govori Bojan Stojković, osnivač "Srbske časti", 17-godišnjaku iz Niša kome oduzima konja jer ga je, kako se navodi u videu na Fejsbuku, ovaj tukao. Sručnjaci kažu da je veoma opasno to što neko sebi daje za pravo da van institucija uzima zakon "u svoje ruke".

Objavljeno: 15. 09. 2019 - 09:01

Kako prenose Južne vesti, snimak maloljetnika koji tuče konja prethodio je upadu nekoliko članova niške organizacije "Srbska čast" u romsko naselje Crvena zvezda. Oni su cijelu svoju "akciju" takođe snimali, a na snimku se najprije vidi kako se po kraju raspituju o vlasniku konja, a onda rez na 17-godišnjaka koga sa kauča Stojković “prevaspitava” uz obavještenje da će mu oduzeti konja, jer se nije dobro starao o njemu.

To je, kako je podvukao Stojković, "posljednja opomena" i to ne samo za njega, već i za čitavo njegovo naselje.

"Znači, sada će biti oduzet konj i cijelo naselje će na tvom primjeru da ne može više niko da maltretira nijednu životinju, pogotovu što ta životinja ne može da progovori nijednu riječ. Da je ta životinja mogla da ti kaže za*ebi da me udaraš, ti je ne bi udarao, ali nije mogla i ti si nastavio da je udaraš. Znači, ovo je zadnja opomena da ovakva sra*a praviš, jer veći si mangup kad zaštitiš slabije od sebe nego da maltretiraš", govori Stojković na snimku.

 

 

Na kraju video-klipa, vidi se kako "Srbska čast" uz pomoć niške organizacije koja brine o životinjama "Zoo planet" oduzima tuđeg konja.

Jedan dio građana na društvenim mrežama, ovaj potez vidi kao "pravu stvar", dok se drugi pitaju odakle organizaciji "Srbska čast" pravo da ulazi na tuđe posjede, uzima tuđu imovinu, sprovodi zakon i prevaspitava, umjesto da slučaj prijave policiji.

To što umjesto institucija, nevladine organizacije uzimaju zakon "u svoje ruke", Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava smatra veoma opasnim.

"To što se vidi na klipu je neshvatljivo. Neko daje sebi za pravo da na ovakav način "radi posao" nadležnih službi i institucija. O poruci koja je na ovakav način poslata stanovnicima naselja Crvena zvezda da ne govorimo", ističe Đorđević.

Dodaje i da ukoliko ovo prođe bez reakcije nadležnih institucija može da bude ozbiljan presedan jer bi ovaj incident lako mogao da postane praksa.

I DS je reagovao saopštenjem u kome navode da je ovakvo ponašanje desničarske organizacije brutalno kršenje Ustava Srbije.

"U Srbiji jedino institucije mogu da na osnovu sudskih presuda oduzimaju imovinu građana. Ono što smo upozoravali se dešava, da se podstiču desničarske organizacije da prevaspitavaju i ugrožavaju ljudske živote", navode iz DS-a.

Demokrate dodaju da je po srijedi zastrašivanje i diskriminacija svih Roma u Srbiji od strane paramilicije.