Boris Džonson Britaniju uporedio s filmskim superjunakom

Britanski premijer Boris Džonson uporedio je Veliku Britaniju s fiktivnim superjunakom Hulkom, u intervjuu u kojem je ponovo naglasio svoju odlučnost da izvede Veliku Britaniju iz Evropske unije 31. oktobra, objavio je Daily Mail.

Objavljeno: 15. 09. 2019 - 12:55

Džonson je kazao da će pronaći način za zaobilazak odluke parlamenta, prema kojoj mora zatražiti odlaganje Brexita ako ne sklopi sporazum s Evropskom unijom, piše u nedjeljnom izdanju Daily Maila.

"Što je Hulk luđi, to je i jači", kazao je Džonson za Daily Mail.

"Hulk je uvijek pobjegao, koliko god se činilo da je čvrsto vezan, takva je ova zemlja. Izaći ćemo 31. oktobra", dodao je.

 

 

Britanski parlament je više puta odbio sporazum s EU-om Džonsonove prethodnice Tereze Mej, a ovoga mjeseca je odbacio napuštanje EU-a bez sporazuma.

Džonson je kazao da želi ispregovarati novi sporazum s EU-om bez backstopa, zaštitnog mehanizma koji osigurava da i nakon Brexita neće biti granice između Irske i Sjeverne Irske.

EU je do sada insistirala na backstopu, a Velika Britanija nije predstavila alternativu.

Pitanje backstopa je ključno za podijeljenu Sjevernu Irsku. Irski nacionalisti su oštro protiv vraćanja granice, a zbog mogućeg uvođenja granice, nedavno objavljene ankete pokazuju da prvi put većina stanovnika Sjeverne Irske, njih 51 posto, želi ujedinjenje s Irskom.

Džonson se ove sedmice sastao s predstavnicima Demokratske unionističke stranke, koja u parlamentu podržava konzervativce, a oštro se protivi backstopu.

Međutim, prije nekoliko dana su iz DUP-a dali naznaku da bi mogli popustiti.

Džonson je jako samouvjeren

Britanski premijer rekao je kako je vrlo samouvjeren uoči sjutrašnjeg sastanka s predsjednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom.

"U toku su dobri, jako dobri razgovori o adresiranju pitanja sjevernoirske granice. Ogroman je napredak postignut", rekao je Džonson za Daily Mail, bez dodatnih detalja.

Džonson je povukao paralelu između britanske pozicije u razgovorima o Brexitu i frustracije koju je osjećao Brus Baner, koji bi, kada se naljuti, postao Hulk.

Kao Hulk ponašao bi se jako destruktivno.

"Baner je možda bio vezan okovima, ali kada bi bio isprovociran, razbio bi ih", rekao je.

Malo ljudi vjeruje parlamentu

Ranije u subotu konzervativni klub zastupnika napustio je još jedan član, bivši državni sekretar Sem Gjimah koji je prešao u proevropsku Liberalno demokratsku stranku.

Prema anketi Opiniuma, izrađenoj za novine Observer, podrška konzervativcima porasla je na 37 posto, od pređašnjih 35, u proteklih nekoliko sedmica, dok Korbinovi laburisti imaju podršku 25 posto Britanaca.

Liberalni demokrati bilježe mali pad podrške, od pređašnjih 17 na sadašnjih 16 posto, dok Faražova stranka Brexit i dalje ima podršku 13 posto Britanaca.

S druge strane, istraživanje ComResa za Sunday Express pokazuje da konzervativce podržava 28 posto građana, dok ih je, po pređašnjoj anketi, podržavalo 30 posto, što je mala prednost ispred laburista, koje podržava 27 posto građana.

Prema ComResovoj anketi, samo 12 posto od 2 hiljade ispitanih misli kako se britanskom parlamentu može vjerovati da radi pravu stvar za zemlju.