Marković: Neka Han brine o standardima u njegovoj zemlji, mi radimo u interesu građana

“Neka komesar za proširenje Johanes Han brine o standardima rješavanja socijalnih-stambenih potreba u svojoj zemlji, u okviru EU, a mi smo dužni da radimo u intreresu naših građana. Ovo nije politika  koja zahtijeva standarde, ovo je naša naciopnalna politika i naše pravo”, poručio je premijer Duško Marković, upitan da prokomentariše Hanovu izjavu da će Evropska komisija pokrenuti pitanje dodjele stanova javnim funkcionerma u Crnoj Gori, upozoravajući da takva praksa ne postoji ni u jednoj članici Evropske unije.

Objavljeno: 16. 09. 2019 - 15:49

Marković  je napomenuo da nije siguran  u kom kontekstu je ta izjava data.

“Mi ovdje ne primjenjujemo praksu EU već interes države. Mi rješavamo stambena pitanja svima kojima je neophodno. Gradimo stanove za penzionere, zaposlene u zdravstvu, obrazovanju , Ministarstvu odbrane, MUP-u. Samo u dvije godine mandata ove Vlade, više  od osam miliona eura smo imali direktnih intervencija prema stambenim zadrugama sindikata, i zaposlenima u ovim organima da bi rješavali stambeno pitanje pod ovim uslovima. Riješili smo više od 1550 stambenih pitanja za ove dvije godine u različitim sektorima pod povoljnjim uslova”, napomenuo je Marković.

Odlazeći komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han izjavio je da će

Evropska komisija (EK)  pokrenuti pitanje dodjele stanova javnim funkcionerima u Crnoj Gori.

U intervjuu za Vijesti, Han je rekao da takva praksa ne postoji ni u jednoj članici Evropske unije (EU).

Vlada je nedavno objavila spisak od skoro 100 funkcionera medju kojima ima i onih iz pravosudnih organa koji su dobili stanove ili kredite pod povlaščenim uslovima.

Krediti su dijeljeni na osnovu Vladine odluke da se pojedinima daju krediti a da vrate samo 20 odsto, dok će ostalo biti na teret vlade.

Mediji su objavili da je bilo raznih zloupotreba i da su stanove i povlašćene kredite dobijali i funkcioneri koji su već imali riješeno stambenom pitanje, kao i da su pojedini dobijali veće stanove nego što im pripadaju.

I pored oštre kritike javnosti, premijer Duško Marković je najavio da će nastaviti sa takvom praksom.