Tramp Iranu ne vjeruje

Američki predsjednik Donald Tramp ponovo je kritikovao Iran u vezi sa napadom na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

Objavljeno: 16. 09. 2019 - 21:35

Tramp je doveo u pitanje tvrdnje Teherana da nema ništa sa tim napadom.

"Sjetite se kada je Iran oborio dron, tvrdeći da je bio u njihovom 'vazdušnom prostoru', a zapravo nije bio ni blizu. Čvrsto su se držali te priče znajući da je to velika laž. Sada kažu da nemaju ništa sa napadom u Saudijskoj Arabiji. Vidjećemo?", napisao je Tramp na Tviteru.

Dva dana nakon što je izveden napad na naftna postrojenja Saudi aramko, svjetski ekonomski i politički moćnici diskutuju o tome kakve će posljedice to imati na uzdrmano naftno tržiste, odnosno kako će se razviti situacija poslije tvrdnji SAD da Iran stoji iza napada, a ne Huti koji su preuzeli odgovornost.

SAD su objavile satelitske snimke, kao i tvrdnje obavještajaca da je Iran krivac za napade na saudijska naftna postrojenja, prenosi BBC.

Iran odbacuje bilo kakvu umiješanost u subotnje napade, za koje su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici Huti, koje inače Iran podržava, ali neimenovani američki zvaničnici su u razgovoru sa američkim i stranim novinarima naveli da pravac i obim napada dovode u sumnju na umiješanost Huta.

Donald Tramp je izjavio da su SAD spremne "kao zapeta puška" za potencijalni odgovor na napade na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

Napad na postrojenje Saudi aramko paralisao je proizvodnju više od polovine globalnog dnevnog izvoza Saudijske Arabije i više od pet odsto svjetske dnevne proizvodnje sirove nafte.