Novi Huavej "mejt 30" izlazi na tržište bez "Guglovih" aplikacija

Pametni telefon „huavej mejt 30“ koji će se pojaviti na tržištu krajem sedmice, neće imati „Guglove“ aplikacije „Jutjub“, „Gugl maps“, „Džimejl“, ali u kineskoj kompaniji tvrde da će biti načina da se do njih dospije.

Objavljeno: 17. 09. 2019 - 11:50
Foto: Forbes

„Gugl“ je prošlog mjeseca potvrdio da će drugi najveći svjetski proizvođač pametnih telefona predstaviti novi telefon bez paketa njihovih aplikacija, kao rezultat američke zabrane trgovanja, koja sprječava saradnju sa kompanijom „Huavej“. 

Zabrana saradnje sa kineskom firmom uslijedila je pošto su američke vladine agencije izrazile zabrinutosti da bi njene uređaje kineska država mogla koristiti za špijuniranje, prenosi Independent.

Nedostatak „Guglovih“ aplikacija takođe znači da „mejt 30“ (Mate 30) neće imati „Gugl plej“ prodavnicu.

Izvršni direktor „Huaveja“ Ričard Ju, rekao je novinarima u Berlinu, da postoji rješenje koje će vlasnicima telefona olakšati pristup svim aplikacijama za Android uređaje.

 

 

Jedan od primjera za premošćavanje problema je kineska aplikacija Mejzu (Meizu) softvera, koja nudi korisnicima mogućnost preuzimanja „Guglovih“ aplikacija i usluga.

Inače, većina „Guglovih“ usluga je u Kini blokirana zbog stroge internet cenzure, što znači da „Huavej“ može koristiti drugu, rivalsku verziju u matičnoj državi.

„Huavej“ se u prošlosti uveliko oslanjao na američke softver kompanije, kada je riječ o uređajima koji se prodaju na američkom i evropskom tržištu.

„Mejt 30“ će biti predstavljen 19. septembra u Minhenu, a špekuliše se da će novi telefon imati nekoliko kamera i da će podržavati 5G konekciju.