Marković: Autoput Bar- Boljare projekat vijeka, ne smije devastirati životnu sredinu

Rast crnogorske ekonomije za 2018. godinu najvjerovatnije će iznositi 5 odsto što je i više od najavljenog, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na 24. regionalnom Miločerskom razvojnom forumu na kom je glavni govornik na panelu pod nazivom "Ekologija – edukacija i biznis“.

Objavljeno: 17. 09. 2019 - 14:47

"Taj rast prati sve pozitivne elemente naše ekonomske i fiskalne politike i z<ist asam zadovoljan tim rezultatom", kazao je Marković.

Kako je objavljeno na tviter nalogu vlade, u svom izlaganju na Miločerskom razvojnom forumu Marković je kazao i da Vlada troši preko 50 miliona eura za sanaciju crnih ekoloških tačaka, eliminaciju grita u Bijeloj, sanaciju odlagališta pepela u Pljevljima, sanaciju industrijskog otpada iz KAP-a…

On je podsjetio i da je ekologija jedno od rijetkih pitanja oko kojeg je konsenzus postignut još 1991 godine.

"Većina građana razumije važnost očuvanja životne sredine, ali to je u suprotnosti od onoga što vidimo oko nas. To je zabrinjavajuće", kazao je Marković.

Premijer je dodao da je autoput Bar-Boljare projekat vijeka, i istakao da "ne smije i vjerujem da neće trajno devastirati životnu sredinu".

Za odgovorniji odnos prema životnoj sredini, prema riječima premijera, važna je i edukacija, ali i oštra kaznena politika. Zagađivač, kako je dodao, mora biti kažnjen bez obzira na to da li je pojedinac ili kompanija.

"Ne smijemo dozvoliti da se ponovi zagađenje kakvo je bilo u rijeci Ćehotini u Limu ili kao što je zagađenje rijeke Zete", kazao je Marković.