Marković: Vlada se odrekla drugog bloka TE u korist životne sredine

Premijer Duško Marković kazao je juče na Miločerskom razvojnom forumu na Cetinju, da se Vlada Crne Gore odrekla valorizacije uglja u Pljevljima zarad zaštite životne sredine.

Objavljeno: 18. 09. 2019 - 06:05
Foto: gov.me / B. Cupic

On je rekao da je napravljena transformacija u energetici ka obnovljivim izvorima.

– Odrekli smo se valorizacije velikog nalazišta uglja na području Pljevalja za gradnju druge termoelektrane, iako je to velika investicija i donosi veliki broj radnih mjesta. Rekli smo ne, gradićemo nešto što je u duhu naše ekonomske politike, održivog razvoja i očuvanja životne sredine. Možda će buduće generacije za 50 ili 100 godina osmisliti neku novu tehnologiju iskorišćavanja lignita u kombinaciji sa bio masom koja neće ugrožavati životnu sredinu – istakao je Marković.

Premijer je kazao da Vlada troši preko 50 miliona eura za sanaciju crnih ekoloških tačaka. Upozorio je da zagađivač mora biti kažnjen bez obzira na to da li je pojedinac ili kompanija. Marković je poručio da se biznis više ne može pokretati ako se ne poštuje zaštita životne sredine.

– Ne smijemo dozvoliti da se ponovi zagađenje kakvo je bilo u rijeci Ćehotini u Pljevljima, u Limu u Bijelom Polju ili kao što je zagađenje rijeke Zete – kazao je Marković na panelu ,,Ekologija – edukacija i biznis“.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)