Pulević: Dražina dioptrija nije primjerena Crnoj Gori

Udruženja boraca NOR-a i antifašista Podgorice i Pipera, sa predstavnicima SUBNOR-a Crne Gore i mještanima Pipera posjetila su juče spomenobilježje u Rijeci Piperskoj.

Objavljeno: 18. 09. 2019 - 05:45
Foto: Screenshot

Posjeta je organizovana u znak sjećanja na herojsku borbu 5. avgusta 1941. godine, kada je Riječki gerilski odred, uz pomoć stanovnika i boraca iz drugih odreda, uništio italijansku četu koja je palila sela. Tom prilikom, piše na spomen-ploči, zarobljen je komandir čete i ubijeno 80 vojnika.

PONOS

Akademik Vukić Pulević naglasio je da sa velikim ponosom odaju zahvalnost i pijetet palim borcima u oslobodilačkom ratu, čiji je simbol i spomen-ploča u Rijeci Piperskoj, pred kojom se duboko klanjaju.

- Ovakvi spomenici su raspoređeni po čitavoj Crnoj Gori i trajno obilježavaju jednu od najslavnijih epoha u dugoj crnogorskoj istoriji. Slava i pijetet pripadaju i svim borcima koji su preživjeli slavni oslobodilački rat, da bi nakon oslobođenja radili na obnovi i izgradnji porušene zemlje Crne Gore i Jugoslavije. Slava i pijetet pripadaju svima onima, bilo da su mještani iz ovoga kraja ili iz drugih područja Crne Gore, koji su u najtežim mogućim uslovima, bez puške, istovremeno podržavali borbu i borce i spašavali svoje porodice u zbjegovima i popaljenim domovima. Svi oni su naši heroji i naša velika zaloga i obaveza da ih dostojno poštujemo i slavimo – kazao je Pulević.

Akademik Pulević naglasio je da je jučerašnji skup u Rijeci Piperskoj veličanstven po idejama i porukama, jer je posvećen slobodi i antifašizmu.

- Svima koji su protiv crnogorske slobode i samobitnosti poručujemo da crnogorsku narodnooslobodilačku i antifašističku borbu nije pokrenula, niti vodila tzv. Zetska banovina, već zvana Crna Gora i da Crna Gora nije ćorava, pa da na samu sebe i na svoju budućnost gleda kroz naočare đenerala Draže i preko kandila Amfilohija Radovića. Nije ,,Čičina“ dioptrija primjerena Crnoj Gori, niti Amfilohijeve besjede mogu biti crnogorski smjerovi i pravci. Crna Gora ima sopstvene vidike i sopstvene puteve – poručio je Pulević.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)