Škrelja: Damjanović kupio kartu za avion, ali je zakasnio na let

Administrativni odbor je, na prijedlog Marte Šćepanović (DPS), većinom glasova odgodio za ponedjeljak izjašnjavanje o prijedlogu Posebnog kluba poslanika da Aleksandar Damjanović bude član Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Objavljeno: 19. 09. 2019 - 07:25

Vladajuća koalicija u Odboru željela je na taj način da ostavi još vremena opozicionim klubovima da se među sobom dogovore ko bi mogao ustupiti Damjanoviću mjesto u Odboru ili eventualno da zajedno podnesu izmjenu odluke kojom bi se proširio sastav tog tijela.

Takav prijedlog nije srdačno dočekan u DF-u, pa je šef tog kluba Milutin Đukanović rekao da ih se „to ne dotiče“. Ipak, glasanje u ponedjeljak u podne, prije zakazane sjednice Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, stvoriće uslove da se u to tijelo vrati Raško Konjević (SDP), koji je napustio rad na izbornim zakonima do donošenja odluke na Administrativnom odboru koja se odnosi na zahtjev Damjanovića.

Predsjednik Odbora Luiđ Škrelja kazao je da tijelo koje se bavi izbornom reformom ima 14 članova i da trenutno nema mjesta za novog člana, dok se, kako je kazao, za to ne stvore uslovi.

On je saopštio da, kada se odlučivalo o dva člana iz Demokrata, Odbor nije imao materijala da raspravlja o nečemu drugom, jer Damjanovićev zahtjev tada nije postojao, već je stigao 15 minuta uoči nastavka sjednice krajem avgusta kada se nije moglo o tome raspravljati.

“Da li mjesto pripada Damjanoviću, to je nesporno, ali on je kupio kartu i zakasnio na avion. Damjanović ima kartu, ali je avion poletio za Istanbul”, rekao je metaforično Škrelja, poručujući da je „naknadna pamet dobra, ali nekada zakasni“.

Škrelja je ocijenio i da neko želi da opstruira rad u Odboru za izborno zakonodavstvo.

DF takođe se poslužio metaforom, pa je poručio Škrelji da “prodaje švercovane karte za let“.

“U taj avion ušli su putnici sa švercovanom kartom”, rekao je Milutin Đukanović (DF), dok je Branka Bošnjak (DF) ocijenila da je „prodato više karata nego što ima mjesta“.

Raško Konjević je insistirao, ali njegov prijedlog nije prihvaćen, da se glasa o tome da li je prekršen član 5 Odluke o formiranju Odbora.

“Sastav Odbora nije u skladu sa Odlukom, ali je Odbor popunjen. Je li važnije pitanje poštuje li se Odluka ili popunjenost Odbora? Ne bi trebalo da budete neko ko prodaje karte, već, u političkom smislu, da vodite računa o redu vožnje”, kazao je Konjević Škrelji.

Članovi Odbora iz DPS-a saglasni su da bi opozicija unutar sebe trebala da riješi to pitanje i podsjetila ih je na svoj primjer kada su mjesto ustupili koalicionom partneru manjinskim strankama.