Nerealno je očekivati dogovor opozicije

Administrativni odbor je, na prijedlog DPS-a, odgodio glasanje o zahtjevu Posebnog kluba za članstvom u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, ne bi li se opozicija unutar sebe dogovorila ko će ustupiti mjesto Aleksandru Damjanoviću u tom tijelu, ali takav dogovor nije realno očekivati.

Objavljeno: 20. 09. 2019 - 06:29

Iako je teorijski moguće, jer Odluka o formiranju odbora, u članu pet, predviđa mogućnost da klub poslanika koji je u tom tijelu zastupljen sa dva ili više članova, ima pravo drugom klubu da ustupi jedno mjesto, male su šanse da opozicija to i učini.

DOGOVOR

Dogovor bi, shodno Odluci, podrazumijevao da Damjanoviću mjesto u odboru ustupi jedan od dva opoziciona kluba – Demokratski front koji ima tri, ili Demokratska Crna Gora, koja ima dva člana.

Jedan član iz DF-a ili Demokrata trebalo bi da podnese ostavku na članstvo u odboru, kako bi Administrativni odbor izabrao Damjanovića za novog člana na sjednici u ponedjeljak. Time bi bio ispoštovan član 5 Odluke, po kojem svaki poslanički klub ima pravo na najmanje jednog člana u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Da je nerealno očekivati ustupanje mjesta Damjanoviću, bilo je jasno već na sjednici Administrativnog odbora u srijedu, kada je šef poslaničkog kluba DF-a, Milutin Đukanović, nakon prijedloga DPS-a da se sačeka eventualni dogovor u opoziciji, rekao da to „ne dotiče“ njegov klub. Time je potvrđeno ranije pisanje Pobjede da u Frontu ne vide Damjanovića na mjesto njihovog člana u odboru. Koliko su tek Demokrate daleko od ustupanja mjesta Posebnom klubu poslanika pokazala je izjava Moma Koprivice na nedavnoj pres konferenciji da bi „Damjanović trebalo da zauzme mjesto DPS-a ili Predraga Bulatovića“.

Čitavu priču o ustupanju mjesta u odboru dovodi u pitanje i sam Damjanović, čije poruke su jasne – ne želi ničije mjesto, niti prihvata proširenje sastava odbora, već hoće da mu Demokrate „vrate ukradeno“. To znači da je za Damjanovića svaki scenario, osim da jedan član iz Demokrata podnese ostavku, neprihvatljiv i ne rješava problem.

AVION I KARTA

Sudeći po posljednjim dešavanjima, više je vjerovatno da je Damjanović, ipak, „zakasnio da uđe u avion iako ima kartu“, kako se metaforično izrazio predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja. Preciznije, iako kao šef Posebnog kluba, po Odluci, ima pravo na mjesto u odboru, njegov zahtjev Administrativnom odboru stigao je kasno - tokom nastavka sjednice tog tijela krajem avgusta. Dnevni red ne može se dopunjavati dok traje sjednica, pa je odbor odlučio samo o zahtjevu koji je bio na dnevnom redu - da Momo Koprivica i Danilo Šaranović budu članovi Odbora za izborno zakonodavstvo. Administrativni odbor bi, ako ne bude opozicionog dogovora, trebalo da se izjasni o zahtjevu Damjanovića na sjednici zakazanoj za ponedjeljak u 13 sati.

Škreljin stav je, međutim, da se to tijelo nema o čemu izjašnjavati ako niko u Odboru za izborno zakonodavstvo ne podnese ostavku ili ne predloži novu odluku da se proširi sastav tog tijela. Ipak, donošenje odluke na Administrativnom odboru, bilo pozitivne ili negativne, potrebno je kako bi se Raško Konjević (SDP) vratio u Odbor za izborno zakonodavstvo.

To je i najkraći put za nastavak rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva. Za sve druge opcije, kao što su izbor novog člana ili proširenje sastava odbora, bila bi neophodna duža skupštinska procedura, odnosno verifikovanje odluke Administrativnog odbora na plenumu, a to bi već bio ulazak u cajtnot, jer rok za izbornu reformu ističe 15. novembra.