Mustafić: Šansa za sticanje praktičnih znanja, unaprijeđenje sposobnosti i lakše zaposlenje

Nove vještine i kvalifikacije, kroz dva programa Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, osposobljavanje za samostalan rad i osposobljavanje za rad kod poslodavca, steći će 500 osoba sa evidencije nezaposlenih. To je saopštio direktor Zavoda Suljo Mustafić koji je danas sa 133 izvođača programa zaključio ugovore.

Objavljeno: 20. 09. 2019 - 13:20

„Iskazano je veliko interesovanje i poslodavaca i nezaposlenih. Finansiranjem ova dva programa, vrijedna 834 hiljade eura, Zavod doprinosi lakšem uključivanju teže zapošljivih lica u svijet rada. Za nezaposlene je ovo šansa da u realnom, radnom, okruženju steknu praktična znanja, unaprijede radne sposobnosti i da se nakon toga lakše zaposle. Takođe, za poslodavce je ovo mogućnost da obezbijede nedostajuću radnu snagu“; poručio je Mustafić i dodao da je povećanje zaposlenosti, kroz efikasniju primjenu mjera aktivne politike zapošljavanja, prioritet Zavoda, Vlade i Ministarstva rada i socijalog staranja.

Pri dizajniranju programa vodilo se računa o regionalnoj usklađenosti.

„Prioritet smo dali sjeveru i manje razvijenim opštinama. Od ukupno 500 nezaposlenih lica koji će biti uključeni kroz programe 342 osobe su iz sjevernih opština, iz Ulcinja i sa Cetinja. To znači da smo prioritet dali sjeveru i manje razvijenim opštinama gdje je visoka stopa nezaposlenosti“, precizirala je p0omoćnica direktora za Sektor za zapošljavanje Sanja Rabrenović.

Na Konferenciji za medije je saopšteno i da Zavod bilježi trend rasta zaposlenih na sezonskim poslovima, u odnosu na minule godine.

 

pres-20-9-2019

 

„Do danas je na sezonskim poslovima angažovano 11.595 sezonskih radnika a poređenja radi, tokom čitave prošle godine zaposleno je ukupno 9.229 sezonaca. Na ovakav rezultat su nesumnjivo uticale brojne realizovane mjere i aktivnosti u Zavodu kao i sinergija svih relevantnih aktera na tržištu rada. Veliki doprinos je dala i državna kampanja “Zaposlimo domaće – da Crne Gora radi” koju je organizovao i realizovao Zavod u saradnji sa resornim ministarstvom. Ciljano smo poslodavcima organizovali neposredan kontakt sa nezaposlenim licima, u njihovim sredinama, i realizovanim aktivnostima doprinijeli da poslodavci porade na poboljšanju uslova rada“, saopštio je Mustafić.

„Zato i ovom prilikom pozivam poslodavce da na vrijeme isplaniraju koliko će im trebati radnika, za najtraženija zanimanja, kako bi oni koji su zainteresovani, a bez iskustva, uz podršku Zavoda - na vrijeme bili obučeni. Apelujem da pokušaju da zadrže najbolje i najkvalitetnije radnike sa većim platama, boljim uslovima rada i beneficijama“, zaključio je Mustafić.

Načelnica Odsjeka za rad sa poslodavcima Sonja Ivanović je najavila da će Zavod, kao odgovorna institucija, i u narednom periodu raditi na poboljšanju usluga prema korisnicima.

„Na taj način će sredstva Zavoda biti usmjerena na one programe koji doprinose smanjivanju deficit određenih zanimanja i boljoj zapošljivosti“, istakla je Ivanović.