Srbija pokreće program istraživanja svemira

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je na sastanku sa zamjenikom predsjednika Kineske nacionalne svemirske administracije Vu Janhuom da će Kina i Srbija intezivno razvijati saradnju u oblasti kosmičkih tehnologija, istraživanja i posmatranja svemira, saopštilo je to ministarstvo.

Objavljeno: 20. 09. 2019 - 19:52

"Kosmičke tehnologije predstavljaju osnov tehnološkog razvoja u budućnosti, a taj razvoj se zasniva na povezanim uređajima, razmijeni velike količine podataka i njihovoj obradi uz pomoć vještačke inteligencije", izjavio je Popović.

Popović i Vu razgovarali su u Beogradu o uključenju Srbije u savremeni satelitski program kineske svemirske agencije.

"Saradnja sa kineskim partnerima Srbiji treba da obezbjedi korišćenje satelitskih snimaka i podataka sa kosmičkih platformi za navigaciju, telekomunikacije, daljinska istraživanja, kao i posmatranje zemlje iz kosmosa", naveo je Popović.

On je ocijenio da će zajedničkim projektima biti obuhvaćene oblasti razmjene naučnog i istraživačkog kadra u oblasti kosmičkih tehnologija.

"Od posebnog značaja je edukacija inženjerskog kadra u ovoj oblasti. Srpski inženjeri su prema ocijeni relevantnih svjetskih organizacija proglašeni za lidere u ovom dijelu Evrope i siguran sam da će u saradnji sa svojim kolegama iz Kine uspostaviti saradnju u oblasti kosmičkih tehnologija i svemirske nauke", rekao je Popović.

On je dodao da potencijal za saradnju sa Kineskom nacionalnom svemirskom administracijom vidi u razvoju digitalnih servisa u oblasti upravljanja geoprostornim informacijama za potrebe poljoprivrede, urbanizma, finansija, bezbjednosti.

"Srbija očekuje podršku u razvoju svojih satelitskih sistema, jer je Kina jedan od lidera u oblasti svemirske nauke i znanja kineskih inženjera poslužiće da se u Srbiji razviju startap kompanije u ovim oblastima", istakao je Popović.