Vučić: Apelujem na smirivanje tenzija u BiH, sukob bi značio kraj za sve nas

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je na političke predstavnike Srba u BiH da pokažu punu uzdržanost poslije usvajanja Deklaracije SDA, jer bi bilo kakav sukob značio "ekonomski krah i kraj za sve nas".

Objavljeno: 21. 09. 2019 - 15:15
Foto: Tanjug/Predsednistvo Srbije

Vučić se u Beogradu sastao sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predstavnicima parlamentarnih stranaka i najvišim funkcionerima Republike Srpske koji su ga informisali o situaciji u BiH poslije odluke SDA da usvoji Deklaraciju kojom traži uspostavljanje Republike Bosne i Hercegovine.

Vučić je, obraćajući se novinarima poslije sastanka, podsjetio da je Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, garant njegovog sprovođenja i da je dužna da reaguje na svako kršenje dok dokumenta.

"Razgovarali smo o deklaraciji SDA. Neću svoj sud da dajem. Ljudi iz RS iznijeli su jedinstven stav koji govori protiv sadržaja Deklaracije i još nekoliko dokumenata koje su donijeli", rekao je Vučić, ističući da su svi politički predstavnici Srba iz BiH bili saglasni po tri pitanja: opstanku Republike Srpske, negativnom odnosu prema Deklaraciji SDA, i želji za najboljim odnosima sa Srbijom.

"Moramo da budemo uzdržani. Pozivamo i predsjednika Dodika, i predsjednicu Cvijanović, i sve naše ljude koji stoje iza mene iz RS, da pokažu punu uzdržanost, da ne reaguju prenagljeno, da reaguju u skladu sa interesima Srpske, Srbije, rekao bih i BiH, da damo sve od sebe da se sačuva mir i stabilnost. Bilo kakav sukob značio bi ekonomski krah i kraj za sve nas. Zato je važno da pozovemo sve aktere na smirivanje tenzija i poštovanje Dejtonskog sporazuma", poručio je Vučić.

Ponovio je da Srbija podržava postojanje BiH kao jedne države, sa dva entiteta: Republikom Srpskom i Federacijom BiH sa svim svojim nadležnostima, i dogovor tri konstitutivna naroda.

"Ta pozicija je principijelna, nepromijenjena, i nepromjenljiva. Dejtonski sporazum može jedino da se mijenja dogovorom sva tri naroda, a ne nametanjem volje jednog naroda drugim narodima", kazao je.

Vučić je ocijenio i da Deklaracija SDA ima podršku dijela međunarodne zajednice "koji bi volio da to prođe uz saglasnost Hrvata i Srba".

Na sastanku se, kako je rekao, razgovaralo i o nastavku pružanja ekonomske podrške RS, ali i Federaciji BiH, posebno sredinama u kojima žive Srbi.

Sastanku su prisustvovale i premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.