Kalezić: Zahtijevamo ravnopravnost, izloženi smo nasilju nekih poslanika (FOTO)

Sedma Povorka ponosa, „Ne preko naših leđa“, održana je danas u Podgorici, u prisustvu nekoliko stotina građana. Učesnici Prajda zatražili su usvajanje zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola, poručivši da zahtijevaju ravnopravnost i ista prava u društvu, jer iste obaveze, kako su kazali, već imaju.

Objavljeno: 21. 09. 2019 - 19:43
Foto: Portal Analitika

„Borimo se protiv svakog osjećaja stida i srama, podignute glave, da budemo to što jesmo. Čuli smo vrijeđanja i ismijavanja od dijela političara, izloženi smo konstantnom nasilju... Danas smo ovdje da glasno poručimo da nećemo pognuti glave. Zahtijevamo da se usvoji zakon o istopolnim zajednicama. Nećemo dozvoliti da nijedna lezbejka živi bez slobode“, rekao je predsjednik Upravnog odbora LGBTIQ asocijacije Queer Montenegro, Danijel Kalezić.

LGBT aktivista Jovan Ulićević naveo je da „naša leđa nisu stanica za tuđa nezadovoljstva i komplekse“.

„Imamo pravo da se slobodno krećemo ulicama, da volimo i budemo voljeni, da odlučujemo o svom tijelu, da nosimo što god hoćemo i kako hoćemo... Da predstavnici naroda ne koriste moj identitet i identitet mojih bližnjih da bi vrijeđali jedni druge. Imam pravo da se sjaše sa mojih leđa i da zajedno sa zajednicom kojoj pripadam živim slobodno“, poručio je on.

Učesnici su se prvo okupili na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog. Povorka je zatim krenula u šetnju prema mostu Blaža Jovanovića, da bi zatim nastavila Bulevarom Stanka Dragojevića, nakon čega su skrenuli u Bokešku ulicu i prošli pored Trga nezavisnosti, gdje su skrenuli u ulicu Slobode sve do hotela Hilton, da bi se na kraju vratili na mjesto okupljanja.

Prajdu su prisustvovali predstavnici državnih organa, NVO i političkih partija, a događaj je prošao u najboljem redu i miru.

TOK PRAJDA:

18:04  Prajd je i zvanično završen. Okupljeni se polako razilaze, događaj je protekao bez incidenata.

2109prajd9

17:53 Učesnici Prajda su se vratili na plato ispred Skupštine Crne Gore.

17:30 Okupljeni su krenuli u šetnju najavljenom rutom.

2109prajd8

17:25 LGBT aktivista Jovan Ulićević kaže da je kao trans osoba postao predmet podsmijeha.

„Bio me je strah da odem do marketa... Bilo je upiranja prstom, viceva, zatvaranja u svojoj kući... Kada sam završio tranziciju, stigli su novi opisi. Onda mi je neko drugi viknuo ʼtrandžaʼ, a onda su nekome drugom, ko nije trans, viknuli ʼtrandžaʼ, i tada sam shvatio šta to znači. Zato kažem: ne preko naših leđa. Naša leđa nisu stanica za tuđa nezadovoljstva i komplekse. Imamo pravo da se slobodno krećemo ulicama, da volimo i budemo voljeni, da odlučujemo o svom tijelu, da nosimo što god hoćemo i kako hoćemo... Da predstavnici naroda ne koriste moj identitet i identitet mojih bližnjih da bi vrijeđali jedni druge. Imam pravo da se sjaše sa mojih leđa i da zajedno sa zajednicom kojoj pripadam živim slobodno“, poručio je on.

fotka

17:23 „Danas shvatam težinu ove šetnje i njenih koraka. Svijet nema smisla bez boja, a mi smo svi boje duge“, rekao je Nikola Ilić.

17:20 „Svi smo od istog stvoreni. Želimo ljubav, prihvatanje, razumijevanje i sreću. Zahtijevamo zakone, ne zato što želimo, već zato što nemamo. Naši životi su prekriveni strahom. Kad tražimo ljubav od porodica – niko nas ne čuje; zakone – niko nas ne čuje... Moramo da budemo na Prajdu i zahtijevamo svoja prava“, poručila je učesnica Povorke ponosa, Marija Jovanović.

2109prajd2

17:15 Predsjednik Upravnog odbora LGBTIQ asocijacije Queer Montenegro, Danijel Kalezić, kazao je da je kao gej muškarac ponosan na to što jeste.

„Ne dozvoljavam zloupotrebe naših ljudskih prava, pokušaje ponižavanja, širenje mržnje i straha... Svi smo svake godine tu za sve koji ne mogu da izađu na Prajd. Borimo se protiv svakog osjećaja stida i srama, podignute glave, da budemo to što jesmo. Čuli smo vrijeđanja i ismijavanja od jednog dijela političara, izloženi smo konstantnom nasilju koje dolazi od strane nekih poslanika Skupštine Crne Gore, koji zloupotrebljavaju poslanički imunitet dok raspiruju mržnju prema nama. Danas smo ovdje da glasno poručimo da nećemo pognuti glave – zahtijevamo ravnopravnost u društvu i ista prava, jer iste obaveze već imamo. Zahtijevamo da se usvoji zakon o istopolnim zajednicama. Nećemo dozvoliti da nijedna lezbejka živi bez slobode“, istakao je on.

17:13 LGBT aktivistkinja, Hana Konatar, poručila je kratko učesnicima Prajda:

„Želim da se sjutra probudite umorni, ali ne od borbe, već od igranja i snage“.

17:10 Među okupljenima su i lider Liberalne partije, Andrija Popović, poslanik Socijaldemokrata, Boris Mugoša, i predsjednik Skupštine Glavnog grada, Đorđe Suhih.

17:00 Kako javlja naša reporterka, na licu mjesta se okupilo oko nekoliko stotina građana.

2109prajd3

Učesnici će poslije uvodnih govora krenuti u šetnju, a kako je najavljeno, maršuta ovogodišnjeg Prajda biti najduža do sada.

2109prajd5

Povorka će krenuti iz Bulevara i nastaviti ka mostu Blaža Jovanovića, pa će zatim nastaviti Bulevarom Stanka Dragojevića, nakon čega će skrenuti u Bokešku ulicu i proći pored Trga nezavisnosti, s kojeg će skrenuti u Ulicu Slobode sve do hotela Hilton, odakle će nastaviti Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog do početne tačke.

2109prajd6