Erdogan: Turska je spremna za vojnu operaciju na sirijskoj granici

Erdogan je nakon upozorenja da će preduzeti jednostrane korake ako SAD ne uspostavi "sigurnosnu zonu" u Sirije rekao da je Turska spremna za vojnu operaciju.

Objavljeno: 21. 09. 2019 - 18:50

"Turska je spremna djelovati na južnoj granici sa Sirijom", rekao je Erdogan, prenosi Index.hr.

"Završene su naše pripreme duž granica", rekao je novinarima u Istanbulu prije odlaska na sjednicu Generalne skupštine UN-a.

Saveznici u NATO-u, Turska i SAD, započeli su zajednička kopnena i vazdušna patroliranja duž dijela granice, ali Ankara tvrdi da Vašington presporo uspostavlja dovoljno velike sigurnosne zone kojima bi se uklonile sirijske kurdske snage s granice.

Tursku je razljutila američka potpora Kurdima (YPG) u borbi protiv Islamske države. Turska smatra kurdske borce terorističkom organizacijom i želi da ih ukloni s granice duge više od 400 kilometara.

Sirijske demokratske snage predvođene YPG-om rekle su da će se povući do 14 kilometara u nekim područjima.

Turska tvrdi da se SAD složio da se "sigurnosna zona" proširi na 32 kilometra unutar Sirije.

"Nemamo želju da se suočimo sa SAD-om, ali ne možemo dopustiti zanemarivanje podrške koju SAD daje terorističkoj organizaciji", rekao je Erdogan.

Njegovi komentari o pripremama na granici uslijedili su dan nakon što su dva sigurnosna izvora potvrdila da su u južne turske pokrajine stigli ljekari kako bi se obavile pripreme za mogući upad u Siriju.

"Pripremamo se već duže vrijeme. Operacija će se provesti kada bude bilo potrebe za njom", otkrio je izvor.

Turska vojska je već dvaput upala u sjevernu Siriju od 2016, a meta su joj bile Islamska država i snage YPG-a zapadno od Eufrata.