Proslava u Podlastvi: Govoriće Irinej, Amfilohije i Carević

Pripreme za proslavu 1.500 godina postojanja manastira Rođenja Presvete Bogorodice i 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve 27. i 28. septembra, privode se kraju, saopštio je Odbor za obnovu manastira Podlastva – Grbalj.

Objavljeno: 21. 09. 2019 - 21:47

Kako je saopšteno, programom proslave 27. septembra u 18 časova predviđena je večernja služba sa svečanim dočekom Patrijarha srpskog Irineja. U 19 časova biće održana svečena akademija na kojoj će besjediti književnik Dragoslav Bokan.

"28. septembra u 9 časova održaće se Sveta patrijaršijska liturgija sa osvećenjem paraklisa Svetog velikomučenika kosovskog cara Laza i manastirskih konaka sa svenarodnim saborom. U 12 časova za sve prisutne vjernike biće priređena trpeza ljubavi uz kulturno umjetnički program na kome će nastupiti Nikola i Bojana Peković, Vera Stolić, Danica Crnogorčević, Srpski pravoslavni pojci, hor Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“ iz Кotora, narodni guslar Stevan Čavor i Pjevačko društvo Grbalj", piše u saopštenju.

Vjernicima će se obratiti patrijarh srpski Irinej, mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, predsjednik Opštine Budva Marko Carević i Stanko Magud.

"Uoči proslave, na manastiru su postavljene ukrasne zastavice, a postavljena je i posebna rasvjeta koja će ga osvjetljavati sve do datuma proslave. Odbor je za sve vjernike obezbijedio parking prostor ispod manastira kod autobuskog stajališta u Lastvi Grbaljskoj. Za sve slabopokretne osobe biće obezbijeđen kombi prevoz od parkinga do manastira", navodi se u saopštenju.