Traže da se Irineju zabrani da uđe u Crnu Goru

 Crnogorski pokret podnijeće danas Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Organizacionog odbora za „obilježavanje 800 godina autokefalnosti SPC, na čelu s čelnikom cetinjske filijale Srpske pravoslavne crkve Amfilohijem Radovićem“, zbog više krivičnih djela – od onih koja se odnose na djelovanje protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti, izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje do devastacije i prisvajanja kulturnog dobra.

Objavljeno: 23. 09. 2019 - 02:44

Pored ostalog, zahtijevaju od Tužilaštva da zabrani patrijarhu srpskom Irineju, koji je najavljen kao učesnik ove manifestacije, da dođe u Crnu Goru, jer je 24. jula prošle godine izjavio: „U Crnoj Gori crkvi je gore nego pod Osmanlijama, a Srbima nego u NDH“. 

ZLOUPOTREBE 

- Zloupotrebom nespornoga pontifikalnoga autoriteta u srpskome narodu, tom namjernom i neutemeljenom izjavom, koja je zasnovana na zlonamjernoj interpretaciji činjenica, raspirio je anticrnogorske strasti kod crnogorskih Srba s ciljem da ih naoruža mržnjom protiv sopstvene domovine i naoružao ih je – naveli su oni u prijavi. Istakli su i da je Amfilohije Radović, i riječju i djelom, „inspirator, inicijator, organizator i rukovodilac svih organizacija kojima je cilj rušenje ustavnoga poretka i aneksija Crne Gore Srbiji, i to po svaku cijenu i bez obzira na žrtve“, a da je SPC „u Crnoj Gori duboko anticrnogorska i antievropska institucija u funkciji velikodržavnih interesa Srbije, koja protiv ove zemlje vodi neobjavljeni rat još 1989. godine“. Skup u Budvi planiran je 27. i 28. septembra, u grbaljskome Manastiru Podlastva, kao centralna proslava „obilježavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki“.

 Iz CP su ponovili ranije upozorenje da je, na osnovu najave skupa sa plakata, jasno istaknuto da organizatori Boku Kotorsku ne drže integralnim dijelom Crne Gore, jer su odvojeno „ispisana imena crnogorske države i njenoga dijela“. Ističu i da najava skupa sadrži dvije neistine - da je Srpska crkva punih 800 godina autokefalna, te da je svetoslavlje prisutno 800 godina u Crnoj Gori i Boki. Srpska crkva, navodi se u prijavi, stekla je autokefalni status tek 1922. godine, tomosom vaseljenskoga patrijarha Meletija, a svetosavlje, ističu iz CP, kao političko-šovinistička ideologija osmišljeno je pred sami Drugi svjetski rat. Ukazuju da su organizatori skupa pribjegli još jednoj neistini - u dnu plakata, navode oni, napisano je da se navršava i 1500 godina od osnivanja Manastira Podlastva, što nije tačno. Ističu da je manastir, najvjerovatnije, sagrađen, možda u XV vijeku, a ktitor mu se ne zna. 

https://portalanalitika.me/clanak/346108/proslava-u-podlastvi-govorice-irinej-amfilohije-i-carevic

NAMJERE 

Upozoravaju da je namjera organizatora da „podstaknu velikosrpske šoviniste da zemlju dovedu u potčinjen status Srbiji što je kažnjivo po članu 357 KZ-a“, da ih „ohrabre da se u konačnici bore da teritoriju Crne Gore pripoje Srbiji, ili Boku Kotorsku izdvoje iz Crne Gore, što je kažnjivo po članu 359 KZ-a“, te da ih „ohrabre da upotrijebe sve moći da promijene ustavno uređenje zemlje što je kažnjivo po članu 360 KZ-a“. Cilj je, ističu oni, i da se „upotrijebe masa i zvaničnici iz Srbije koji će govoriti na tome skupu kao jedna vrsta javne prijetnje ustavnome uređenju što je kažnjivo po članu 361 KZ-a“ i da „ohrabre velikosrpske šoviniste da na bilo koji način svrgnu neke od najviših državnih organa Crne Gore ili predstavnika tih organa, što je kažnjivo po članu 362 KZ -a Crne Gore“. Organizovanjem ovakvog skupa, ističe se pored ostalog u prijavi, namjera je i da se, indirektno, „raspiri mržnja prema Crnogorcima i njihovoj državi što je kažnjivo po članu 370. stav 1, istoga Zakonika“. 

- Stoga zahtijevamo da tužilac, u okviru svojih nadležnosti, pokrene postupak, utvrdi koja lica su počinila i imaju namjeru da počine navedena krivična djela i preduzme mjere da ista budu kažnjena i skup zabranjen, a srpskome patrijarhu Irineju, čelniku Srpske crkve koja se na našu zemlju protegla zahvaljujući vojno-žandarmerijskim bajonetima srpske okupacione vojske 1918. godine, ovim povodom bude zabranjen ulazak u Crnu Goru – zaključuje se u krivičnoj prijavi. Crnogorski pokret i prošle sedmice podnio je krivičnu prijavu protiv vlasnika bilborda u Budvi zbog toga što su dozvolili postavljanje plakata čiji sadržaj eksplicitno poziva na protivustavno otcjepljenje dijela Crne Gore kažnjivo po čl. 369 KZ-a, ali i izaziva nacionalnu mržnju, što je kažnjivo čl. 370 KZ CG, stav 1, a u vezi s članovima 357 i 362 stavovi 1 i 2 KZ-a. Reakcije iz Tužilaštva na ovu krivičnu prijavu do sada nije bilo.