Besplatno voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi za osnovce

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja realizovaće program koji podrazumijeva besplatnu podjelu voća, povrća, mlijeka i mlječnih proizvoda djeci u školama, sa ciljem poboljšanja prehrambenih navika i promocije zdravih stilova života kod najmlađih.

Objavljeno: 25. 09. 2019 - 17:02

Mogućnost da se u Crnoj Gori počne sa realizacijom ovog programa koji je vrlo popularan i uspješno se realizuje u zemljama EU, Ministarstvo je definisalo u ovogodišnjem Agrobudžetu.

“Nakon održanih radionica sa ekspertima iz EU i konsultacija na nivou nadležnih obrazovnih i zdravstvenih institucija, u skladu sa agrobužetskom mjerom podrške realizaciji ovog Programa, Ministarstvo je danas objavilo Javni poziv za dobavljače i proizvođače zainteresovane za učešće u Programu, odnosno distribuciji voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda, učenicima nižih razreda osnovnih škola”, saopšteno je iz Ministarstva.

Kao Pilot projekat za ovu školsku godinu, Program voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi za škole sprovodiće se u školama: OŠ „Vuko Jovović“ iz Danilovgrada, OŠ „Radomir Mitrović“, OŠ „Vukašin Radunović“ i OŠ „Vuk Karadžić“ iz Berana, OŠ „Risto Ratković“ i OŠ „Marko Miljanov“ iz Bijelog Polja i OŠ „Risto Manojlović“ iz Kolašina.

“Pravo učešća po ovom javnom pozivu imaju svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači, proizvođači udruženi u neki od oblika organizovanja (udruženja, kooperative, organizacije proizvođača) i distributeri voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda iz Crne Gore upisani u relevantne registre - pravna i fizička lica koja su registrovana za proizvodnju i/ili isporuku voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda”, navodi se u saopštenju.

Oni koji budu odabrani po ovom javnom pozivu za učešće u pilot projetku biće u obavezi da vrše isporuku proizvoda sa liste prihvatljivih proizvoda do korisnika projekta (škola), u obliku pripremljenih i upakovanih obroka spremnih za konzumaciju.

“Na listi prihvatljivih proizvoda za distribuciju su: jabuka, kruška, šljiva, trešnja, breskva, nektarina, kajsija, agrumi, kivi, stono grožđe, bobičasto voće, zatim šargarepa, cvekla, rotkvice i drugo korjenasto povrće, paradajz, krastavac, zelena salata, pasterizovano mlijeko, kao i jogurt i kisjelo mlijeko”, kazali sui z Ministarstva.

U zemljama EU Školske šeme realizuju se po različitim modelima koji odgovaraju njihovim specifičnostima. Stoga će, kako se navodi, i Crna Gora kroz predstojeći Pilot projekat sagledati mogućnosti za realizaciju programa i od strane škola i dobavljača, te definisati najbolji model organizacije postupka nabavke i distribucije obroka u školama.

“Očekujemo da će jedan od rezultata Pilot projekta biti iskazano interesovanje većeg broja škola u Crnoj Gori da se uključe u Program koji predstavlja investiciju u budućnost naše djece.”

Osim podjele zdravih obroka, Program podrazumijeva i prateće edukativne programe, u vidu predavanja o zdravoj ishrani, nastave na poljoprivrednim gazdinstvima, časova degustacije i dr.

Program će se finansirati kroz Agrobudžet, a članstvom u EU, sredstva za realizaciju Školskih šema obezbjeđuju se iz budžeta EU.