U Pljevljima zabilježen značajan pad stope nezaposlenosti

Od početka godine stopa smanjena za skoro četiri procenta. Na sezonskim poslovima radilo 509 lica u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti, građevinarstvu, trgovini...

Objavljeno: 26. 09. 2019 - 10:17

U pljevaljskoj opštini zabilježen je značajan pad  nezaposlenosti. Od početka godine stopa nezaposlenosti smanjena je za skoro četiri procenta. Stopa, po podacima od 24. septembra,  iznosi 15,38 odsto, dok je početkom godine  bila 19,73 odsto. Iskazano nominalno, registrovani broj nezaposlenih u januaru je  bio  2.283, a trenutno  je  na evidenciji 1.780 lica koja aktivno traže zaposlenje, odnosno 503 lica manje u odnosu na početak godine.

Sezonci

Ovakvi trendovi rezultat su ne samo redovnog zapošljavanja izraženog kroz činjenicu da su poslodavci sa područja optštine Pljevlja, u ovoj godini,  prijavili 304 oglasa za 476  slobodnih radnih mjesta, već i primjene raznovrsnih mjera aktivne politike zapošljavanja.

Načelnik područne jedinice za Pljevlja i Žabljak Sabit Ćirlija ističe da aktivnosti koje preduzima Zavod za zapošljavanje Crne Gore na organizaciji i realizaciji aktivnih mjera zapošljavanja stvaraju preduslove za brže i produktivnije zapošljavanje, kao i usklađivanje samih procesa ponude i potražnje radne snage. Kroz sezonsko zapošljavanje uključeno je 509 lica koja su radni angažman ostvarili na turističko-ugostiteljskim, građevinskim, kao i u oblastima trgovine, kako u Pljevljima, tako i širom Crne Gore.

Tokom ove godine Biro rada Pljevlja je organozovao obuke za deficitarna zanimanja, kao što su varioci, rukovaoci bagerom, rukovaoci utovarivačem, kuvari, vozači „C“ i „E“ kategorije, kako i kurseve stranih jezika.

Obuke

-Na ovaj način omogućeno je nezaposlenim licima da brže dođu do radnog mjesta, a kroz programe javnih radova, grant šema za zapošljavanje lica sa invaliditetom stvarali su se uslovi za zapošljavanje teže zapošljivih lica, odnosno lica koja imaju evidentne prepreke u zapošljavanju. Inače, jedan od najvećih izazova u narednom periodu biće stvaranje mogućnosti za zapošljavanje ovih lica – naglašava Ćirlija.

On najavljuje da će Zavod do kraja godine nastaviti aktivnosti narealizaciji aktivnih mjera zapošljavanja, i to kroz programe osposobljavanja za samostalan rad, gdje će kod 12 poslodavaca u opštini Pljevlja biti uključeno 27 lica, a kroz program osposobljavanja za rad kod poslodavca, kod 10 izvođača, biće uključeno 16 lica sa evidencije nezaposlenih. Radni odnos za ova lica će trajati do šest mjeseci, uz očekivanje da će određeni broj i nakon završetka programa dobiti trajni angažman.

Struktura

-Kada je riječ o starosnoj strukturi nezaposlenih bitno je istaći da učešće žena iznosi 56,96 odsto, a učešće nezaposlenih starijih od 50 godina je 40,22 odsto. Pored toga, od ukupnog broja nezaposlenih njih 36,12 odsto su lica sa invaliditetom - kaže Ćirlija, dodajući da su ovo činjenice koje imamo u vidu prilikom kreiranja programa zapošljavanja.

Kada je riječ o kvalifikacionoj strukturi, prema evidenciji pljevaljskog Biroa rada, učešće lica sa trećim i četvrtim stepenom iznosi 58,20 odsto, dok je učešće lica sa visokom stručnom spremom, u odnosu na ukupan broj nezaposlenih 10 odsto.

Žabljak: Bez posla 61 osoba

U opštini Žabljak tokom ove godine, takođe, došlo je do pada aktivnih tražilaca zaposlenja. Na evidenciji  Biroa rada Žabljak trenutno je evidentirano 61 nezaposleno lice, što čini stopu nezaposlenosti od 4,53 odsto.

-U odnosu na početak godine, broj nezaposlenih smanjen je za 50. Na Žabljaku se sprovode brojne aktivnosti na realizaciji programa aktivne politike zapošljavanja, kao što su javni radovi, kursevi i drugi program – kaže Sabit Ćirlija.