Ministarstvo kupuje oklopna vozila američkog Oškoša

Ministarstvo odbrane Crne Gore sklopiće ugovor sa američkom kompanijom Oškoš o kupovini lakooklopnih vozila za potrebe Vojske Crne Gore, saznaje Pobjeda.

Objavljeno: 27. 09. 2019 - 07:36

Resor Predraga Boškovića ranije je objavio plan da se, tokom ove godine, kreditno zaduži 30 miliona eura, kako bi sa 67 lakooklopnih vozila opremili dvije deklarisane čete crnogorske vojske.

Bošković je juče, tokom pres konferencije sa slovenačkim kolegom Karlom Erjavecom, kazao da su se Slovenija i Crna Gora opredijelile prema istim kompanijama za nabavku i helikoptera i oklopnih vozila kako bi kasnije „integracija i interoperabilnost dvije vojske mogla da ide na lakši način“.

Slovenija je prošle godine potpisala ugovor o nabavci 38 oklopnih vozila sa američkom kompanijom Oškoš.

Ministarstvo je pregovaralo sa više renomiranih kompanija, među kojima su osim Oškoša bile i Iveco Defence Vehicles - Republika Italija, Urovesa iz Španije, Nurol Makina i BMC- Republika Turska, Elbit Systems iz Izraela, i američki Lockheed Martin.

Da će izbor pasti na Oškoš, nagovijestio je i Bošković u nedavnom intervjuu Pobjedi, kada je kazao da su u obzir uzete prvenstveno one ponude kompanija čija vozila naši vojnici koriste tokom aktivnosti u međunarodnim misijama i vježbama.

U međunarodnim misijama, prvenstveno u misiji „Odlučna podrška“ u Avganistanu, gdje se trenutno nalazi 30 pripadnika Vojske Crne Gore, koriste se američka lakooklopna vozila „oškoš“, model M-ATV MRAP (Mine Resistant Ambush Protected), kao i vozilo MaxxPro MRAP (Mine Resistant Ambush Protected)

U misiji ojačanog prisutva NATO u Letoniji, osam crnogorskih vojnika takođe koristi vozila američkog proizvođača Oškoš, sa čijim je predstavnicima tokom posjete Americi razgovarala i načelnica u Ministarstvu odbrane Alma Ljuljanjaj.

(opširnije u Pobjedi)