Licemjerstvo profiterske grupe pod imenom Crnogorska

Proslava osam vjekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 15 vjekova osnivanja Manastira Podlastva u Lastvi Grbaljskoj opština Budva i dalje izazivaju reakcije javnosti, od podrške do osporavanja i kritika na račun vlasti što je sve to dozvolila. Kako prenose Dnevne novine, poruke koje su se čule tokom dvodnevnog skupa komentarisao je i Dragan Purko Ivančević, odbornik Crnogorske u Budvi, partije koja čini vlast u toj opštini, poručujući državi da “ne smije da se ogluši o poruke koje su se prije dva dana čule”.

Objavljeno: 30. 09. 2019 - 07:16

<<< Irinej u Podlastvi: “Radost Crne Gore i cijelog srpstva” <<<

<<< Irinej uvjeren da će Đukanović povući priznanje Kosova <<<

<<< Ivančević: Država ne smije da ćuti na poruke SPC iz Budve <<<

Ivančević je, između ostalog, naveo da onaj ko pokušava da ruši ustavni poredak ne smije proći nekažnjeno, te da je iz Budve poslata loša poruka, tendenciozno promovisanje istorije i potpuno pogrešno promovisanje geografije.

“Govorili su o Boki, o Grblju kao da to nije Crna Gora, nego neka druga zemlja. Plašim se da bi neki željeli da djelove Crne Gore presele negdje drugo, što neće moći”, kazao je Ivančević za Antenu M.

Takva njegova izjava izazvala je oštru reakciju budvanskog odbora Demokratske partije socijalista koja je Ivančevićeve ocjene nazvala “nespretnim i bezobraznim pokušajem” da odgovornost sa lokalnog prebaci na državni nivo, što je po njima, “prikaz licemjernosti profiterske grupe pod imenom “Crnogorska”.

Iz DPS-a su kazali da je nevjerovatno čitati saopštenje nekoga čiji odbornici u Budvi drže na vlasti ljude koji su upravo organizatori skupa u Grblju.

“Koliko je nemoralno reći da učesnici skupa u Grblju ‘ne znaju geografiju i istoriju’, kada imamo u vidu da to izgovara neko ko je namjerno sve što je znao zaboravio, a sve falsifikate istorije podržao, zarad mrvica vlasti koje su mu ponuđene. Sigurno je da se učesnici skupa ne razumiju u geografiju i istoriju, ali je takođe činjenica da se Ivančević ne razumije u finansije, pošto se upravo iz kase opštine u kojoj je njegova partija na vlasti, ovaj skup finansira. Tamo gdje su nešto mogli reći, u opštinskom parlamentu, njegovi odbornici su kao zaliveni ovo prećutali”, naveli su iz OO DPS Budva.

Oni dodaju da je “nespretan i bezobrazan pokušaj Ivančevića da odgovornost sa lokalnog prebaci na državni nivo prikaz licemjernosti ove profiterske grupe pod imenom “Crnogorska”.

“Ne govorite o nekakvoj privremenoj vlasti, jer ste svjesni da kad ova vlast završi svoju igru zajedno sa vašom veselom družinom idete u opoziciju! I dok njegov rent-a-lider Pavićević po Herceg Novom učestvuje na sastancima OO Demokrata Herceg Novi, drugi njegovi “saborci” obilaze upravo skup u Grblju koji Ivančević javno kritikuje”, saopštili su iz DPS-a.

Imajući u vidu aktuelne političke prilike, u DPS-u ne vjeruju da je Ivančević “baš toliko neinformisan”.

“Prije će biti da su tačne glasine, da mu je njegov rent a predsjednik Pavićević okrenuo leđa i da se u Crnogorskoj više pita Bečić nego Ivančević. To je logična posljedica eksperimenta sa Pavićevićem, koji je i u Srbiji istu stvar uradio: okrenuo leđa onome koji ga je politički stvorio?! Što se Ivančevića tiče, mogao bi, umjesto bombastičnih izjava, da na primjer, zahtijeva od opštine Budva, koalicionih partnera, da objave izvještaj o finansiranju ovog skupa, i da vidimo koliko novca građana je otišlo na organizovanje istog. Ukoliko to ne učini, ovaj njegov medijski istup, biće samo nova kockica u mozaiku političkog licemjerja”, ocijenili su u budvanskom DPS-u.

Burzan: Manifestacija u Lastvi Grbaljskoj politički skup

Manifestacija u Lastvi Grbaljskoj, prema riječima publiciste Danila Burzana, još jedna je u nizu koje imaju politički karakter, bez obzira na vjerske dostojanstvenike koji su se okupili na čelu sa srpskim patrijarhom Irinejom.

<<< Burzan: Može li biti dogovora sa Amfilohijem? <<<

Manifestacija je, rekao je, koncipirana tako da se sugeriše zaseban identitet Boke i njena odvojenost od države u kojoj živimo, a takav slijed događaja za njega nije ništa novo.

“Već decenijama i čitav vijek zna se kako se SPC u Crnoj Gori ponaša i valjda je sad trebalo udariti pečat prije nego što dođe na red izjašnjavanje u parlamentu i novi zakon o vjerskim zajednicama sa jedne strane. Sa druge, to je dio kontinuirane političkovjerske propagande koja ima krajnji cilj ono što je utemeljeno u poznatom Garašaninovom programu”, kaže Burzan za Novu M.

Manifestacije ovog tipa, podsjeća Burzan, jesu dio pokušaja da se odustane od usvajanja zakona o slobodi vjeroispovijesti.

On smatra da država neće odustati od ovog zakona, koji je, kako kaže, njena obaveza.