Dolijao "Pink panter"

Član međunarodne kriminalne grupe "Pink panter" Milosav Vesković osuđen je u Bosni i Hercegovini na osam godina zatvora.

Objavljeno: 04. 10. 2019 - 12:21
Foto: Dan.ba

Prethodno ga je sud u toj zemlji proglasio krivim za krivično djelo organizovani kriminal.

Pored zatvorske kazne, Vesković mora, zajedno sa osuđenim Anesom Kurbegovićem i Mladenom Mićićem, da plati odštetu oštećenoj Pavlović Internacional banci u iznosu od 1.789.539,67 konvertibilnih maraka (skoro 900.000 eura), prenosi Klix.ba.

Kako se navodi u presudi, optuženi Milosav Vesković (41) kriv je što je postao pripadnik međusobno povezanih i organizovanih grupa ljudi koje su pripremale i vršile djela koja imaju obilježja krivičnih djela propisanih Krivičnim zakonom BiH, Krivičnim zakonom Federacije BiH i Krivičnim zakonom Republike Srpske i ostvarili protivpravnu korist u novcu, materijalnim dobrima ili drugim oblicima koristi.

Kako su ranije javili regionalni mediji, Vesković je sklopio sporazum sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine kojim je priznao krivicu za pljačke počinjene na teritoriji te zemlje, u zamjenu za kaznu od osam godina zatvora.

Za Veskovićem, koji uz državljanstvo Srbije ima i crnogorsko, u BiH se godinama tragalo u okviru istrage protiv veće kriminalne grupe, poznate pod nazivom "Lutka".

Vesković je godinama bio nedostupan bosanskohercegovačkom pravosuđu, a 2018. izručila ga je Hrvatska, nakon što je u Lepoglavi odslužio trogodišnju zatvorsku kaznu koja mu je izrečena zbog planiranja pljačke u Zagrebu.