Crna Gora od SAD-a kupuje 67 najsavremenijih lakih oklopnih vozila

Crnogorsko Ministarstvo odbrane dobilo je zvaničnu ponudu američke Vlade za nabavku 67 oklopnih vozila, čija je vrijednost 36 miliona dolara, saopšteno je ya Prvu TV  iz tog vladinog resora. Potvrda iz crnogorskog Ministartva je stigla nakon što je danas američki državni sekretar Majl Pompeo  rekao u Podorici da su ove nedjelje SAD ponudie Crnoj Gori ugovor o najvećoj prodaji vojne opreme u istoriji dvije nacije, koji uključuje isporuku lakih taktičkih vozila vrijednih 36 miliona dolara.

Objavljeno: 04. 10. 2019 - 20:40
Foto: Spc. John Russell/86th Training Division

Nasljednik Hamera iduće godine stiže u Podgoricu. Tako će nakon Amerike i Slovenije, naša zemlja postati treća država čiji će vojnici moći da koriste ovo vozilo. Kupujemo ga novcem iz kredita i to je dio strategije razvoja naše vojske do 2028. godine.

JLTV - što je njegovo pomalo rogobatno ime - prevoziće vojnike iz dvije naše pješadijske čete. Inače, u jedno može da stane pet vojnika. Riječ je lakom oklopnom patrolnom vozilu pogodnom za međunarodne operacije, pa već taj podatak može da govori o namjeni u crnogorskoj vojsci.

Dizajniran je tako da bude jači, sposobniji, fleksibilniji, lakši za transport i  popravku, i iznad svega, da pruži bolju zaštitu vojnicima, nego njegov prethodnik - hamer.

Pokreće ga dizel-električni hibridni sistem i troši struje koliko je potrebno za napajanje 18 porodičnih kuća prosječne veličine.

Na njemu je mitraljez od 12.7mm, a može da bude i oružana stanica na daljinsko upravljanje, što omogućava artiljercu da pogodi cilj i puca preko interfejsa - skoro identično kao da igra video-igru, samo ovoga puta u stvarnom životu i unitar vozila, a ne igraonice.

Hladnoća, toplota i voda ne zaustavljaju ga - bez problema, tvrde konstruktori, funkcioniše na -40 i na +52, a kroz slanu vodu visine 1,5 metra kreće se bez zaštite i naprijed i nazad.

U Ministarstvu odbrane za Prvu televiziju objašnjavaju da je tokom prethodne nedjelje stigla zvanična ponuda američke Vlade za nabavku 67 oklopnih vozila.

"Vrijednost je 36 miliona dolara. U narednih dvadesetak dana očekujemo da naša Vlada prihvati ovaj vid poslovnog aranžmana sa Vladom SAD-a i na bazi toga možemo očekivati da u 2020. godini imamo prvi kontingent vozila, odnosno dvadesetak vozila do decembra 2020. godine," kaže Alma Ljuljanović Jovićević iz Ministarstva odbrane.

Vojni analitičar Igor Tabak smatra da je nabavka oklopnih vozila crnogorskoj vojsci rješava većinu potreba.

"To je nasljednik popularnog Hamvija, dakle malo veći vojni terenski džip, ujedno s ponešto zaštite od mina i takvih stvari, za prevoz par ljudi. JLTV je skraćenica za Joint Light Tactical Vehicle - lako taktičko vozilo. Dakle, to je što bi se reklo, osnova mobilnosti svake vojske", zaključuje Tabak.