Klauzula balansa nije aktivirana

Aktivacija klauzule balansa primjenjuje se u slučajevima kada reforme u vladavini prava zaostaju za procesom usklađivanja sa Evropskom unijom u cjelini. To trenutno nije slučaj, kao što je i rečeno u posljednjem Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori, kazala je za Pobjedu portparolka Evropske unije Maja Kocijančić.

Objavljeno: 08. 10. 2019 - 07:10

Predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije i poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović kazao je juče da je EU stopirala proces integracije Crne Gore zbog neravnomjernog napretka u pregovorima u svim poglavljima, a posebno zbog nepostizanja napretka u ključnim poglavljima 23 i 24.

Radunović je u intervjuu agencija Mina kazao da je neformalno aktivirana i klauzula balansa, ali da se to iz političkih razloga još zvanično ne pominje. Iz EU, međutim, demantuju takve stavove, navodeći da pažljivo prate svaki korak u vladavini prava.

- Evropska komisija je posljednjih godina veoma pažljivo postupala u pregovorima o pristupanju, na svakom koraku ocjenjujući napredak u vladavini prava. Aktivacija klauzule balansa primjenjuje se u slučajevima kada reforme u vladavini prava zaostaju za procesom usklađivanja sa Evropskom unijom u cjelini. To trenutno nije slučaj, kao što je i rečeno u posljednjem Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori - kazala je Kocijančić Pobjedi. Radunović je rekao da je ,,na sjednici Odbora u maju, kada je ambasador EU u Crnoj Gori Aivo Orav predstavljao najnoviji Izvještaj Evropske komisije o našoj zemlji, saopštio stav da je klauzula balansa prećutno aktivirana, ali da šef Delegacije EU tada to nije mogao zvanično da potvrdi“.

Klauzula balansa predstavlja oblik suspenzije pregovora, koji bi se manifestovao u „blokadi“ otvaranja novih pregovaračkih poglavlja ukoliko ne dođe do daljeg i dovoljnog progresa u poglavljima 23 i 24, koja u fokusu imaju sveobuhvatnu borbu protiv korupcije i jačanje efikasnosti i nezavisnosti pravosuđa.

Crna Gora je u pregovorima sa EU otvorila 32 od ukupno 33 pregovaračka poglavlja, dok je ostalo neotvoreno još poglavlje 8, koje se odnosi na konkurenciju. Na posljednjoj međuvladinoj konferenciji EU sa Crnom Gorom, koja je održana u decembru prošle godine u Briselu, Crna Gora je otvorila pregovaračko poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene.

Iako se očekivalo da bi poglavlje 8 moglo biti otvoreno na međuvladinoj konferenciji u junu, ona tada nije ni održana.