Marković: Vlada ne štedi novac na kulturu i umjetnike

Predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, otvorio je danas u Podgorici nacionalnu konferenciju Montenegro Creative Forum.

Objavljeno: 08. 10. 2019 - 12:27
Foto: Portal Analitika

– Prepoznajući potrebe očuvanja državnog i kulturnog identiteta i potrebe stvaralaca i njihove publike, Vlada i Ministarstvo kulture posvećeno rade na kreiranju novih kulturnih politika. One već daju i rezultate i međunarodnu vidljivost – istakao je Marković na otvaranju konferencije u velikoj dvorani budućeg Muzičkog centra Crne Gore (bivši Dom vojske).

On je naveo da Vlada ne štedi novac na kulturu, umjetnike i stvaraoce.

– Nastavićemo da finansiramo ideje, inicijative i proizvode utemeljene u originalnosti i autorskoj viziji, čiji kreativni potencijal donosi izlazak na šire tržište. Mi smo snažno uz svoje stvaraoce – poručio je Marković.

0810montenegrocreativeforum

Premijer navodi da vremenu napretka umjetnost postaje mnogo više od običnog izraza autora.

– Nas zajednički zadatak je da bogat stvaralački potencijal stavimo u službu preduzetničkih ideja, njihove materijalizacije, odnosno nove društvene vrijednosti. Da umjetnost ostane egzaktan proizvod i da doprinosi nacionalnoj ekonomiji i višem životnom standardu građana – naglasio je on.

Marković je naveo da je Crna Gora već u prvoj godini bavljenja kreativnom kulturom postavila opredjeljenje da u tom segmentu sagradi umjetničke brendove oko velikih, planetarno poznatih imena.

– Ovu konferenciju vidim ne samo kao začetak procesa buduće culture, već kao začetak procesa snažne podrške kreativnom sektoru. Kultura i umjetnost podrazumijevaju učenje od najboljih i najuspješnijih. Buduci da je ovo relativno nov koncept kulturnih politika kod nas, Vlada očekuje podršku crnogorskih autora, jer njihovi talenat i vizija mogu pomoći da dokažemo da je Crna Gora kreativna stvaralačka destinacina – naveo je premijer.

Crna Gora danas, prema njegovim riječima, ima podsticajno zakonodavstvo u oblasti filma, čime smo, kaže Marković, pokazali da čujemo i razumijemo potrebe stvaralaca.

0810montenegrocreativeforum2

– Paralelno s tim snažno smo podstakli festival, jer je naš cilj i da u tom segmentu zemlju pozicioniramo kao poželjnu kulturnu adresu. Na nedavnim festivalima po prvi put smo stali kao država iza dijela stvaralaca i tim ih učinili vidljivijim na evropskom planu. Povezanost kulture i prirode kao novi vid umjetnosti podržan je kroz projekat Kreativna Crna Gora, koji koristi 11 autora iz sektora kreativnih industrija. Konačno, Vlada će samo u toku ovog mandata realizovati preko tri miliona eura podrške u ovom sektoru. Dakle, radili smo na polju razvoja i afirmacije kreativnih industrija kao novom polju kulturnog i preduzetničkog djelovanja – naglasio je Marković.

On je dodao da je Crna Gora za kratko vrijeme postala jedina država u regionu koja direktnom podrškom umjetnicima omogućava uspostavljanje kulturnih biznisa prepoznajući epohu informatičkog, tehnološkog i dizajnerskog umjetničkog izraza.