MBA: Udružiti aktivnosti u cilju bržeg razvoja poljoprivrednog sektora

Kao jedan od prioritetnih sektora za razvoj naše ekonomije, poljoprivredni sektor traži kontinuiranu saradnju svih relevantnih subjekata koji mogu uticati na unapređenje uslova za njegov razvoj, saopšteno je iz Montenegro biznis alijanse (MBA).

Objavljeno: 08. 10. 2019 - 12:44

“Vlada, odnosno resorno ministarstvo, nastoji da stvori što podsticajniji ambijent za naše poljoprivrednike. MBA je u okviru projekta “Domaći proizvodi kao podsticaj razvoju turističke privrede na lokalnom nivou” održala osam okruglih stolova na kojima su učestvovali predstavnici deset opština i uz prisustvo brojnih poljoprivrednih proizvođača. Jednodušna je ocjena da se ambijent za poljoprivrednike mijenja na bolje, da resorno Ministarstvo pokazuje spremnost za dalje aktivnosti u cilju unapređenja uslova za razvoj poljoprivrede i veće povezanosti domaćih proizvođača sa turističkom privredom”, ističe se u saopštenju. 

Takođe je ocijenjeno da određeni problemi koji otežavaju poslovanje poljoprivrednika i dalje opstaju. Poseban akcenat poljoprivrednici stavljaju na neophodnost poboljšanja saobraćajne infrastrukture, ukazuju na problem zaštite domaćih proizvoda, jer se mnogi proizvodi uvoze i prodaju po nižim cijenama od domaćih proizvoda, takođe ukazuju na nedovoljnu promociju domaće zdrave hrane, smatraju neophodnim brendiranje svih karakterističnih domaćih proizvoda, ističu obaveznost inicijalne finansijske podrške za one koji tek kreću u  biznis i dr.

U MBA ocjenjuju da su problemi na koje ukazuju poljoprivrednici pravi putokaz za donosioce odluka kojim putem treba ići, odnosno što preduzeti da bi unaprijedili ambijent kako bi poljoprivredni proizvođači postali konkurentniji na sve probirljivijem domaćem i stranom tržištu. 

“Takođe, smatramo da bi bilo korisno da organi na lokalnom nivou uspostavljaju što redovnije kontakte sa poljoprivrednim proizvođačima u cilju podrške njihovom radu i u tom smislu da intenziviraju komunikaciju sa nadležnim ministarstvom i drugim relevantnim subjektima sa državnog nivoa. Cilj je objediniti sve subjekte, na svim nivoima, kako bi u kontinuitetu mogli doprinositi daljem razvoju sektora poljoprivrede”, navodi se u saopštenju MBA.

MBA će, najavljuju, kroz svoje brojne aktivnosti i u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačima, javnim sektorom i opštinama, nastaviti da i u narednom periodu pruža svoj puni doprinos razvoju ovog sektora, svjesna njegovog značaja za ukupan razvoj naše ekonomije.