Švedski kralj Karl Gustav „izbacio“ unuke iz kraljevske kuće

Švedski kralj izbacio je petoro unučadi iz kraljevske kuće.

Objavljeno: 08. 10. 2019 - 19:10

Odluka Karla 16. Gustava znači da djeca više nemaju titulu kraljevskog visočanstva i od njih se ne očekuje da obavljaju službene kraljevske dužnosti.
Ostaće članovi kraljevske porodice i zadržati titule vojvoda i vojvotkinja.

Promjena se ne odnosi na dvoje unučadi koji su u direktnoj liniji ka prijestolu.

Posmatrači kažu da potez odražava šire mišljenje da nema potrebe za plaćanjem toliko članova kraljevske porodice za službene dužnosti.

Na koga se odluka odnosi?

Odluka, objavljena u saopštenju Kraljevskog suda Švedske, odnosi se na dvojicu sinova princa Karla Filipa i troje djece princeze Madlen.

Osim oslobađanja od kraljevskih dužnosti, odluka znači da djeca starosti od jedne do pet godina neće imati pravo na apanažu, godišnju sumu koju finansiraju poreski obveznici.

Kraljevski stručnjak Rodžer Landgen rekao je da je odluka uslijedila zbog sve brojnije kraljevske porodice. 

„Parlament je prije nekoliko godina najavio da će razmotriti neke principe koji se tiču monarhije. Jedna stvar je bila veličina porodice", rekao je.

Rekao je da je kralj sam preduzeo korake da se pozabavi tim problemom i uporedio je taj potez sa izveštajima da je britanski princ od Velsa želio da „pojednostavi kraljevsku porodicu".

Takođe je uporedio novu ulogu petoro članova porodice sa princezama Beatriz i Eugenije, koje su započele sopstvene karijere.

Šta ovo znači?

Švedski istoričar Dik Harison rekao je da je odluka donijeta vjerovatno da bi se zadovoljile savremene potrebe porodice, objašnjavajući da je Kraljevska kuća postala veća nego što je bila u poslednjih sto godina i da su mnogi mislili da nema potrebe da plaćaju toliko članova ili da svi oni mogu da budu dostupni za službene dužnosti.

Izbacivanje iz kraljevske kuće moglo bi takođe da omogući mladima da „žive obične živote", rekao je.

„Ne moraju se mučiti da budu izolovani. Oni su „obični" ljudi, ali su i dalje članovi kraljevskog kluba", rekao je za BBC.

Dodao je da su djeca, koja su i dalje prinčevi i princeze, zadržala „teorijski zahtjev za prijestolom" i vjerovatno će nastaviti da se pojavljuju na društvenim okupljanjima.

Harison kaže da u Švedskoj takođe postoje kontroverze oko finansiranja kraljevske kuće, ali da se još nisu usmjerile na malu djecu. 

„Kralj sprečava raspravu koja bi se inače dogodila", rekao je.

Švedska je samo jedna od nekoliko evropskih monarhija. To su i Velika Britanija, Norveška, Danska, Španija, Holandija, Belgija i Luksemburg. Tradicija i broj članova s kraljevskim ulogama varira od zemlje do zemlje.

Potez koji je napravljen u ponedjeljak ne odnosi se na poziciju roditelja ove djece.

Princeza Madlen, princ Karl Filip i njegova supruga princeza Sofija „nastaviće rad u neprofitnim fondacijama i organizacijama koje su osnovali ili u koje su uključeni. Pored toga, oni će obavljati službene dužnosti u mjeri u kojoj je odlučilo Njegovo Veličanstvo", piše u saopštenju.

U njemu se navodi da su kralj Kar 16. Gustav i njegova supruga kraljica Silvija, kao i prijestolonasljednica Viktorija i njen suprug princ Danijel, „najviši predstavnici Švedske".