Erdogan objavio početak vojne akcije u Siriji

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je turska vojna operacija na sjeveroistoku Sirije upravo počela. Da je vojna akcija pokrenuta, potvrdila je i sirijska državna televizija, saopštivši da su izvedeni prvi vazdušni napadi na mjestu Ras Elajn. AFP prenosi da ima civilnih žrtava.

Objavljeno: 09. 10. 2019 - 18:00
Foto: Delil Souleiman/Agence France-Presse — Getty Images

"Turske oružane snage su zajedno sa sirijskom nacionalnom armijom pokrenule operaciju protiv PKK/YPG i ISIS terorističkih organizacija na sjeveroistoku Sirije. Naš cilj je da se uništi koridor koji teroristi pokušavaju da uspostave na našoj južnoj granici i da usposatvimo mir u regionu", napisao je Erdogan.

On je dalje napisao da će ovom operacijom ukloniti terorističku prijetnju Turskoj.

"Zahvaljujući "sigurnosnoj zoni" koju ćemo stvoriti, osiguraćemo da se sirijske izbjeglice vrate u svoje zemlje. Zaštitićemo teritorijalni integritet Sirije i osloboditi stanovnike regiona od naleta terora", napisao je on.

 

 

Ranije je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao da će Ankara obavjestiti sve relevantne zemlje i sirijsku vladu o operaciji na sjeveroistoku Sirije.

Kako je navela sirijska državna televizija, turska vojska je pokrenula operaciju na sjeveru Sirije, izvršivši vazdušni napad na grad Ras al Ain.

Turska tvrdi da želi da stvori „sigurnu zonu“ koja će biti očišćena od kurdske milicije i u koju će smjestiti neke od 3,6 miliona sirijskih izbjeglica koje se trenutno nalaze u Turskoj.

Portparol kurdskih snaga Mustafa Bali rekao je danas da su turski ratni avioni počeli da napadaju "civilna područja" na sjeveru Sirije. On je na Tviteru objavio da su napadi izazvali "odromnu paniku među ljudima u regionu".

 

 

Balijeva objava uslijedila je nedugo potom objave turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je objavio da je upad turske vojske u Siriji počeo. Turska je danima pripremala vojsku oko granice sa Sirijom za napad protiv kurdskih boraca koje podržavaju SAD jer ih u Ankari smatraju terorističkom organizacijom.

 

 

Američki predsjednik Donald Tramp kontroverzno je povukao američke trupe uoči akcije, ali je rekao da će se Turska možda suočiti sa ekonomskim posljedicama, ukoliko učini nešto nedopustivo.

Kurdi su bili ključni saveznici SAD u porazu džihadističke grupe Islamska država (IS) u Siriji. Povlačenje američkih trupa iz pograničnog područja su sirijske Demokratske snage (SDF) koje predvode Kurdi (SDF) ocijenile kao "ubod u leđa".

Pariz, London i Berlin traže sjednicu SB UN

Francuska ministarka za evropska pitanja Ameli de Monšalin rekla je da su Francuska, Velika Britanija i Njemačka zatražile održavanje sjednice Savjeta bezbjednosti UN radi razgovora o vojnoj ofanzivi Turske na sjeveru Sirije.

Ona je, u obraćanju skupštinskom Komitetu za inostrana pitanja, istakla da tri zemlje završavaju zajedničko saopštenje u kojem oštro osuđuju ofanzivu Turske.

De Monšalin je napomenula da odvojeno saopštenje EU još nije usaglašeno jer pojedine zemlje nisu potpisale tekst.