DF napušta Odbor, Bulajić, Bošnjak i Bulatović podnijeli ostavke

Predsjedništvo DF donijelo je odluku da DF trajno napusti Odbor zadužen za sveobuhvatnu izbornu reformu i da članovi tog tijela: dr Strahinja Bulajić, dr Branka Bošnjak i Predrag Bulatović podnesu Skupštini ostavku na članstvo u tom tijelu.

Objavljeno: 10. 10. 2019 - 13:06

"Donoseći ovu odluku DF se vodio notornom činjenicom, a to je da DPS do sada nije želio dijalog i da se loši izborni zakoni suštinski mijenjaju kroz ovaj Odbor. Potvrda za to je potrošenih deset mjeseci bez dijaloga i paralelno sa tim rad u okviru parlamentarne većine uz saradnju NVO i predstavnika akademske zajednice a koji su definisali jednostrana rješenja", saopšteno je Portalu Analitika nakon sjednice Predsjedništva..

Poseban razlog da se trajno napusti Odbor, kako se dodaje, je presuda Osnovnog suda kojom je određena krivična kazna zatvora liderima i funkcionerima DF za verbalni incident u Skupštini koji se desio nakon sjednice koja je održana 15. februara 2017. godine, a na kojoj je parlamentarna većina donijela neustavnu i nezakonitu odluku da se odredi pritvor Andriji  Mandiću i Milanu Kneževiću.

"Ovaj incident nije ni prekršaj, ali je tretiran kao krivićno djelo po zahtjevu poslanika DPS i vođen je krivični proces koji ima sve elemente progona DF i političkog procesa. Kako osuđujuća presuda nije mogla u zarobljenom pravosuđu biti donesena bez odobrenja vrha DPS u Predsjedništvu DF je jednodušna ocjena da u okviru ovog privremenog radnog tijela Skupštine ne treba voditi dijalog sa DPS", kaže se u saopštenju.

Nakon jučerasnjih odluka Odbora gdje sve ključne podgrupe koordiniraju članovi DPS-a ili njihovi partneri (npr Zakon o biračkom spisku, Zakon o Izboru poslanika i odbornika, itd.) i kroz koje odluke je poslata poruka DF-u da za njega nema mjesta, osim tamo gdje je sve već DPS odlučio, dodatni je razlog da se napusti trajno odbor.

Predsjedništvo DF podsjeća da smo izrazili spremnost za ozbiljan rad i dijalog za suštinske i sveobuhvatne izborne reforme, ali i za promjenu ambijenta u kojem su se do sada odvijali izbori, a DF je imao i spremnost da u okviru Odbora radi na promjenama Ustava, ne samo u domenu izborne materije, već i u drugim oblastima. Nakon što smo, krajem novembra prošle godine, izrazili spremnost za rad i preliminarno saopštili predloge za hitne promjene. a što nije odgovaralo DPS-u, uslijedile su  političke odluke Višeg i Apelacionog suda, a očigledno po naredbi vrha vlasti, o neustavnom i nezakonitom stavljanju u zatvor Nebojše Medojevića i Milana Kneževića. Realizujući po toj odluci hapšenje i zatvaranje Nebojše Medojevića, i blokiranje u prostorijama Skupštine Crne Gore Milana Kneževića, vlast je isprovocirala zamrzavanje rada članova DF-a u ovom odboru, i stvorila pretpostavku da kupi vrijeme i kasnije pribjegne raznim manipulacijama.

Kada se sagledaju sve radnje vezano za formiranje Odbora, polugodišnji jednostrani rad DPS i njegovih partnera i predstavnika NVO i akademske zajednice, kao i očigledna namjera u ovom trenutku DPS-a da manipuliše i ne vodi suštinski dijalog koji bi vodio rješenjima, DF napuštajuci trajno Odbor konstatuje da na taj način označava ovo tijelo da nema kredibilitet da usvoji rješenja koja bi prevazišla krizu. Takođe, ne želimo da DPS-u dajemo naš legitimitet.

"Ocjenjujuci da Plenum donosi konačne odluke, DF će svoja rješenja koja garantuju slobodne, fer i ravnopravne izbore predstavljati javnosti. Najavili smo novi moderni način glasanja koji će spriječiti duplo glasanje, što je do sada predstavljalo značajan rezervoar za izbornu krađu, rješenja vezana za eliminisanje vise od 120000 viška birača u biračkom spisku, kao i druga konstruktivna i važna rješenja", dodaje se u saopštenju.

Predstavljajući Ustavne dopune i izmjene DF se založio za najširi dijalog za prevazilazenje krize.

"Napuštajući Odbor mi ostajemo privrženi širokom dijalogu i traženju rješenja", zaključuje se u saopštenju DF-a.