Crna Gora daje puni doprinos radu Unije za Mediteran

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je na IV Regionalnom forumu Unije za Mediteran pod nazivom „Trasiranje puta pred nama“, koji je održan u Barseloni.

Objavljeno: 10. 10. 2019 - 18:54

Na uvodnoj sesiji koju su otvorili visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini, ministar vanjskih poslova, Evropske unije i saradnje Španije Žozep Borelj i kopredsjedavajući Unije za Mediteran, ministar vanjskih poslova i iseljenika Jordana Ajman Safadi prezentovani su prioriteti Unije za Mediteran za narednu godinu: zaštita životne sredine, tretiranje pitanja klimatskih promjena, ekonomskog i rasta trgovinske razmjene, promocija investicija i kreiranje radnih mjesta.

Mogerini je ukazala je na neophodnost stvaranja bezbjednijeg svijeta za sve građane, imajući u vidu izazove sa kojima se suočavamo. Pozdravila je progres na Zapadnom Balkanu kada je u pitanju proces evropske integracije i ukazala na značaj prvog samita Arapske lige i Evropske unije održanog u februaru ove godine.

Borelj je posebno istakao značaj borbe protiv trgovine ljudima, suzbijanja populizma i nacionalizama, interakcije sa civilnim društvom i inkluzije subjekata koji mogu doprinijeti rješavanju pomenutih pitanja.

Safadi je aspostrofirao važnost ljudskog razvoja i borbe protiv terorizma, te zalaganja za kulturni dijalog i dijalog mira.

Predstavljajući ključne projekte Unije za Mediteran u domenu klimatskih promjena i zaštite životne sredine, generalni sekretar Unije za Mediteran Naser Kamel posebno se osvrnuo na posvećenost regionalnoj saradnji i, s tim u vezi, što većoj integraciji.

 

ministar-darmanovic

 

Ministar Darmanović je tokom plenarne sesije predstavio posvećenost Crne Gore u kontekstu unapređenja saradnje u regionu, kao i napredak u integracionom procesu. Prenio je da je Crna Gora orijentisana ka usvajanju najviših standarda u oblasti zaštite životne sredine, budući da je Ustavom deklarisana kao ekološka država. Izjavio je da snažno podržavamo Uniju za Mediteran i Mapu puta koja je usvojena 2017. godine. „Na toj liniji, veoma je važna saradnja u domenu infrastrukturnog povezivanja, održivog razvoja, interkulturnog dijaloga i zapošljavanja“, kazao je ministar. Govoreći o bezbjednosnim izazovima, borbi protiv terorizma i graničnoj bezbjednosti, izrazio je zadovoljstvo potpisivanjemStatusnog ugovora o aktivnostima u nadležnosti Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu. Na tom fonu, ocijenio je važnim da EU i NATO ostanu aktivni u regionu Zapadnog Balkana.

Takođe, na marginama Foruma, ministar Darmanović je imao susret sa ministrom vanjskih poslova Španije i budućim šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljem, kojom prilikom je razmotren proces proširenja EU na region Zapadnog Balkana.

Ministar se, takođe, sastao i sa alternativnim ministrom vanjskih poslova Republike Grčke Miltiadisom Varviciotisom. Ključne teme razgovora ticale su se evropske integracije, a posebno je izraženo zadovoljstvo davanjem zelenog svjetla na Izvještaj o ispunjenosti mjerila za otvaranje poglavlja 8 - Konkurencija od strane zvanične Atine.