U BiH i na Kosovu nezadovoljni zbog Nobela Handkeu

U BiH i na Kosovu je nezadovoljstvo zbog današnje dodjele Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Hadkeu, kome zamjeraju da je bio "obožavalac" Slobodana Miloševića i "negacionista" zločina počinjenih tokom rata 1990-ih godina.

Objavljeno: 10. 10. 2019 - 20:38
AP

Bivši glumac iz BiH Nermin Tulić, koji je teško ranjen tokom opsade Sarajeva, prokomentarisao je na Tviteru odluku o Nobelu "smajlijem koji povraća".

Sarajevski liberalni političar Reuf Bajrović izjavio je da ne razumije odluku žirija Švedske akademije, koja smatra da je "Handke izvanredni pisac i da je njegova podrška Slobi (Slobodanu Miloševiću) i genocidu dio njegovog velikog opusa".

Emir Suljagić, koji je preživeo masakr u Srebrenici, sada profesor međunarodnih odnosa u Sarajevu, napisao je na društvenim mrežama na engleskom: "Poklonik Miloševića i negacionista dobija Noebelovu nagradu za književnost.... Kakvo vrijeme...".

List "Koha ditore" na Kosovu je takođe komentarisao Nobelovu nagradu Handkeu, navodeći da je on "obožavalac Miloševića i negacionista".

Sarajevski pisac Ahmed Burić smatra da Handkeova podrška Miloševiću svjedoči da mu tada "nije bilo dobro".

"Književni kriterijumi moraju da budu iznad politike. Neki njegovi (Handkeovi) tekstovi 1980-ih godina su zaista remek-djela", rekao je Burić.

Handke je 1996. godine, godinu po završetku ratova u BiH i Hrvatskoj, napisao pamflet "Pravda za Srbiju" koji je izazvao polemiku.

Austrijski pisac je takođe žestoko kritikovao 1999. godine NATO zbog bombardovanja Srbije.

Handke je 2006. godine prisustvovao Miloševićevoj sahrani.

"Takozvani svijet nije svijet. Ja ne znam istinu, ali gledam, slušam, osjećam, sjećam se, pitam se. Zbog toga sam danas ovdje, sa Jugoslavijom, sa Srbijom i sa Slobodanom Miloševićem", rekao je tada Handke.

Peter Handke (1942) nagrađen je za "uticajni rad koji je u okviru lingvističke kreativnosti istraživao periferiju i jedinstvenost ljudskog iskustva", napisala je švedska Akademija.

Handke je esejista, scenarista, prevodilac, a na srpskom jeziku ima objavljena djela "Veliki pad", "Popodne pisca" i "Juče na putu".

Handke iznenađen odlukom

Austrijski pisac Peter Handke izjavio je danas da je iznenađen odlukom da dobije Nobelovu nagradu za književnost ocjenjujući da je to "veoma hrabra odluka" poslije "svih svađa" uzrokovanih njegovim radom i angažmanom.

"Poslije svih tih svađa, iznenađen sam. Takva odluka je veoma hrabra za Švedsku akademiju", rekao je Handke u svom domu u Šavilu, nadomak Pariza.

Handke je tokom svoje karijere nekoliko puta rekao da treba ukinuti Nobelovu nagradu za književnost koju smatra kao "lažnu kanonizaciju koja ne donosi ništa čitaocu".

Pisac je priznao da je bio iznenađen telefonskim pozivom iz Švedske.

"Zbog svih problema koje sam imao, nikad ne bih pomislio da bi mene izabrali", rekao je Handke koji je izazvao polemike zbog prosrpskih stavova i kritike na račun bombardovanja Srbije od strane NATO-a.

Handke je 2006. godine prisustvovao sahrani Slobodana Miloševića.

Na pitanje šta o tome danas misli, Handke je odbio bilo kakav politički stav.

"Moja priroda je priroda jednog pisca, ne jednog novinara", rekao je on.

O stavu o Nobelovoj nagradi, rekao je da je kritikovao to priznanje kao čitalac, ali da danas tako ne misli. Potvrdio je da će otići u Stokholm na ceremoniju uručenja nagrade.

Peter Handke (1942) nagrađen je za "uticajni rad koji je u okviru lingvističke kreativnosti istraživao periferiju i jedinstvenost ljudskog iskustva", napisala je švedska Akademija.

Handke je esejista, scenarista, prevodilac, a na srpskom ima objavljena djela "Veliki pad", "Popodne pisca", "Juče na putu".