Posljednje riječi genija koji do pete godine nije progovorio

Kada je bio dijete, veliki genije nije progovorio ni riječ do pete godine.

Objavljeno: 11. 10. 2019 - 22:59

Sa 17 godina je upisao politehničku školu gdje je položio matematiku i nauku, ali je pao na drugim predmetima. Posvetio je 10 godina svog života teoriji relativiteta koju je objavio 1915. godine. Ipak, nikada nije dobio Nobelovu nagradu za svoje otkriće jer je ostala previše kontroverzna.

Volio je muziku i jednom je rekao da bi volio da bude muzičar da nije naučnik. Radio je do posljednjeg dana i ostavio generalizovanu teoriju gravitacije nedovršenu.

Imao je 76 godina kada je umro. Uzrok smrti bila je ruptura aneurizme koja je već bila operisana 1948. godine. Odbio je da ide na novu operaciju i izjavio da želi da ode onda kada on to želi i da život ne treba nastavljati vještačkim putem.

"Odradio sam svoj dio posla. Vrijeme je da se ode. Ja ću to da uradim elegantno“, izjavio je on.

Njegove posljednje riječi na samrti ostaće zauvek nepoznate jer ih je izgovorio na maternjem njemačkom jeziku. Jedini svjedok bila je medicinska sestra, ali ona nije znala jezik. Iako ne znamo koje su mu posljednje riječi koje je izgovorio, znamo koje su posljednje napisane.

Pored njegove postelje pronađen je nedovršeni govor koji je htio da drži u Izraelu. Govor je pozivao na mir u svijetu.

Albert Ajnštaj je preminuo 18. aprila 1955. godine, a kako piše history.info, njegove poslednje izgovorene riječi možda su misterija, ali je zato pisanim poslao jasnu poruku svim svjetskim liderima. Šteta što ga je smrt prekinula usred pisanja govora jer je mnogo toga imao da napiše.