Jedinstveno na račun pravde

Najzad su vlast i opozicija dostigli visok stepen jedinstva o nekom pitanju. To bi trebalo pobuditi nadu u nama da je krenulo i da će se postići dogovor o izmjenama izbornog i drugog zakonodavstva.

Objavljeno: 12. 10. 2019 - 07:24

Ali nažalost, jedinstvo je postignuto oko (ne)povjerenja u Državno tužilaštvo, odnosno u Vrhovnog državnog tužioca. Stvar je očigledna iz rezultata glasanja za izbor Ivice Stankovića za vršioca dužnosti VDT-a, orkestrirane i unisone medijske harange opozicije protiv njega.

Tješi jedinstvena podrška kolega tužilaca svome prvom čovjeku. Glasanje predstavnice Ministarstva pravde, gospođe Nataše Radonjić, protiv gospodina Stankovića tumačim kao stav ministarstva, a time i Vlade, a time i DPS-a i vladajuće koalicije.

Ništa ovo ne bi bilo čudno da se ne događa kao posljedica trivijalnih medijskih denuncijacija Stankovića od strane odbjeglog i optuženog Duška Kradouška. Vlast, sa puno putera na glavi, koja je i stvorila Kradouška i društveni i poslovni ambijent u kojem je takva živuljka mogla da opstaje i prosperira, boji se, izgleda, najavljenih snimaka torbi, koverata i razgovora, dok bezvrijedna opozicija od njega pravi nekog crnogorskog Robina Huda koji je krao od svih, a dijelio samo onima koji su mu omogućili pljačku i onima koji su je prikrivali.

MANA

Tako opozicija otkriva svoju političku mantru: nema te neprincipijelnosti i toga nepočinstva kojima opozicija ne bi pribjegla samo da se dočepaju vlasti. A svi se sjećamo panegirika koje su upućivali Stankoviću kada je zaustavljao naložena pritvaranja opozicionih poslanika i članova opozicionih partija. Vlast je, na svom putu u EU i ka pravnoj državi nemilice eksploatisala i isticala rezultate tužilaštva u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

 Ne zaboravimo da je Stanković bio čelni čovjek u tom periodu i da je podržao i Katnića u sukobu sa policijom oko odjela specijalne policije pri SDT i oko „suđenja vijeka“, kako je nazvan proces u vezi sa pokušaje terorizma i puča u Crnoj Gori. Ne pokušavam abolirati gospodina Stankovića, istraga o navodnom primanju mita mora se odraditi, ali mu moramo omogućiti časne uslove dokazivanja nevinosti i odbrane ličnog i tužilačkog integriteta.

Bivša VDT, gospođa Čarapić, jednom je u toku svog mandata ustvrdila da i kriminalci imaju neki svoj kodeks časti, pa pretpostavljam da ga i ugledni pravnici, čiji je ona predstavnik u Tužilačkom savjetu, moraju imati. Morala je po tom kodeksu podržati Stankovića u ovom trenutku, kao što će on, u slučaju dokazivanja krivice, morati snositi sve konsekvence eventualno učinjenih nedjela.

Ona najbolje zna težinu i značaj te funkcije, kao i ogromne pritiske i prijetnje i opasnosti i odgovornosti koje ona nosi. Ne možemo na prvi trač i na osnovu nedokazanih insinuacija uništavati ugled tužilaca, a naročito ne vrhovnih državnih tužilaca. Nažalost, kod nas su samo političari zaštićeni, nekažnjivi, nepromjenljivi i vječni. I pozicioni i opozicioni.

MARKO MILJANOV PROTJERAN

No vrijeme je najbolji sudija. I niste gospodine Stankoviću ni prvi ni jedini. Kralj Nikola je protjerao Marka Miljanova, jednog od najuglednijih sudija običajnog prava, čije su presude poštovali i Crnogorci i Albanci. Uz to vojvodu i jednog od najvećih junaka i jednog od najčasnijih ljudi koje smo imali. Vrijeme je pokazalo svoje i nikad nisam bio ponosan na kralja Nikolu kao što sam na Marka Miljanova. Mada ni Marka nikada ne bih nazvao crnogorskim Kantom kao što je to u naslovu svoje knjige učinio dr Goran Sekulović. Kant je, ipak - Kant.

Kad smo već kod moralnih kodeksa i imperativa valja pretpostaviti da ih i mi obični građani imamo, iako jako često glasamo i biramo kao oportunističke, politikantske, prevrtljive kurve. No, ko je gledao Dasinov film „Nikad nedjeljom“ sa fenomenalnom Melinom Merkjuri, taj zna da i kurve imaju neki moralni kodeks.

Zbog toga građanskog kodeksa časti gospodine Stankoviću, ja vama i tužilaštvu izražavam poštovanje i zahvalnost što ste nam pokazali da čak i u našem kurvanjskom društvenom, poslovnom i političkom ambijentu može postojati pravda, i da će ona funkcionisati i u slučaju dokazivanja vaše krivice, kao što bi i slučaju dokazivanja moje krivice.