Italija rasprodaje istorijske posjede: Milionske cijene za vile i palate

Istorijske građevine širom Italije biće ponuđene na aukciji, a država će od toga imati duplu korist.

Objavljeno: 12. 10. 2019 - 09:47

Čak 93 posjeda su dostupna za kupovinu, cijene su uglavnom milionske, ali ima i umjerenijih ukoliko se potraže. Agencija za državnu imovinu Italije (Agenzia del Demanio) ima plan da proda sve napuštene istorijske građevine kako bi bio smanjen javni dug.

Među istorijskim posjedima koji se nalaze na listi za aukciju nalaze se samostan San Salvador u Veneciji, apartmani u idiličnom selu Anversa delji Abruci, dvospratna vila u centru Bolonje, renesansna palata u Pjaćenci, otmene četvorospratnice u istorijskom centu Bergama, kao i dvorci, vile na moru i još mnogo toga.

U Italiji postoje gradovi koji imaju problem sa prevelikim brojem turista, dok neki drugi, iako imaju potencijal ostaju potpuno nepoznati za strance. Zbog toga se agencija nada da će novi vlasnici renovirati imovinu, te da će je pretvoriti u turističku ponudu. Na ovaj način Italija bi imala veću turističku ponudu, što bi značilo rasterećenje za mjesta koja sve više propadaju zbog broja posetioca, piše "Lonely planet"

Ovo nije prvi put da Italija prodaje svoju imovinu, neki posjedi su bili čak i poklonjeni onima koji su bili spremni da ih o svom trošku renoviraju i naprave turističku ponudu u vidu smještaja ili muzeja. Pored prodaje imovine, ova država je nudila određene sume za preseljenje u neka mesta koja idu ka tome da se "ugase".