Amfilohije: Đukanović izmanipulisan, orden sam dodijelio majci Bata Carevića

Mitropolit Crnogorsko primorski SPC Amfilohije ocijenio je da su istoričari izmanipulisali predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića kada je riječ o autokefalnosti crnogorske crkve.

Objavljeno: 14. 10. 2019 - 08:57

Upitan da li je Đukanović odgovoran što će se vladajući DPS ubuduće navodno za to zalagati, mitropolit crnogorsko-primorski je kazao da su “njegovi istoričari glavni krivci”.

“Ne znam da li je tu ovaj Andrijašević (Živko), pretpostavljam da je on u pitanju. Oni su ti koji su mu podmetnuli, a on ima povjerenja u njihove laži. Mnogo mu je mudrije da se njih ratosilja“, kazao je Amfilohije u razgovoru za “Vijesti“ .

Amfilohije je ocijenio da mu oni prikazuju lažnu istoriju i da Đukanović nije čovjek koji se bavi istorijom.

Na pitanje da li bi predsjedniku Crne Gore uručio orden Svetog Save, nakon što je nedavno sprski patrijarh Irinej odlikovao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, on je odgovorio: „Mila Đukanovića treba prvo da krstimo, da bismo mogli da mu damo oreden, ovaj je makar kršten”.

Amfilohije je kazao da je nedavno uručio orden Milici Carević, majci gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića.

“Manastir Podlastva sada je obnovljen na jedan izuzetan način, blagodareći najviše Grbljanima... Među kojima je i naš Bato Carević, a ja bih rekao malo još više njegova majka. Zato je njegova majka dobila jedan poseban orden, zato što je rodila Bata i zato što ga je vaspitala u strahu božjem i vjeri svetosavskoj”, rekao je on.