(VIDEO) Norveški ronioci snimili ogromnu misterioznu sluz

Članovi posade istraživačkog broda REV Ocean snimili su početkom oktobra u vodama fjorda Ørstafjorden u Norveškoj čudnu okruglu nakupinu.

Objavljeno: 14. 10. 2019 - 19:50

Kapetan Nils Baadnes i ronilac Ronald Raasch su 5. oktobra snimili kako u tamnim dubinama fjorda pluta misteriozni objekat koji nalikuje na sluzavi mjehur. Prvo nijesu znali o čemu se radi i zaprepastila ih je veličina samog nalaza. No kasnije su doznali da su zapravo naišli na vrlo rijedak podmorski prizor - golemu masu jaja lignji, piše Science Alert.

"Našli smo masu jaja desetoruke lignje!" objavili su nekoliko dana kasnije ronioci na Twitteru.

 

 

Čudni oblici sluzavih masa

Naučnicima još uvijek nije sasvim poznato na koji način lignje stvaraju ovakve nakupine jaja. Cijela tvorevina goleme sluzi izgleda fascinantno. Zna imati prečnik i od jednog metra, a unutar mjehura nalaze se desetine hiljada jaja.

Smatra se da ženka polaže manju masu jaja čiji se volumen širi nakon kontakta s vodom, a različite vrste lignji stvaraju različite oblike jajnih masa. Na primjer, masa jaja vrste Thysanoteuthis rhombus, koja se na engleskom govornom području zna nazivati dijamantnom lignjom, a koja se najčešće viđa u tropskim i suptropskim vodama, nalikuje na dugački sluzavi prozirni valjak oko kojeg su omotani nizovi jaja.

S druge strane, nakupina jaja Humboldtove lignje više sliči prozirnoj mrlji.

Na ove mase jaja ljudi rijetko nailaze jer ih lignje obično polažu relativno duboko. Masa zatim nastavlja tonuti i na dubini od nekih 150 metara izlegu se male lignje. Nije još poznato čemu sve služi nakupina sluzi, no pretpostavlja se da je jedna od njenih funkcija zaštita od predatora.