Sudije koje su vodile postupak treba da snose odgovornost

Sestra ubijenog visokog policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića, Slavica Šćekić, oglasila se povodom odluke Ustavnog suda kojom je ukinuta presuda za ubistvo njenog brata. Ona u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika ističe da je u članu 6 Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku propisano pokretanje postupka odgovornosti protiv sudija koji povrijede pravo na sudjenje u razumnom roku.

Objavljeno: 15. 10. 2019 - 09:18

“Ovaj zakon je jasno ukazao na potrebu pokretanja postupka protiv sudija koji su vodili sudski proces za ubistvo moga brata Slavoljuba, iz razloga što su nesavjesno, odugovlačili postupak, zbog čega je došlo do povrede prava na suđenje u razumnom roku. Odlukom Ustavnog suda ukinuta je presuda Vrhovnog suda,a kao razlog ukidanja presude navodi se povreda prava na suđenje u razumnom roku, pri čemu je u potpunosti zanemarena činjenica o odgovornosti sudija koji su doprinijeli nastanku ove povrede. Stiče se utisak da Ustavni sud štiti sudije koji su vodili sudski proces za ubistvo moga brata Slavoljuba. Naime, Ustavni sud u obrazloženju ukidajuće presude nije se bavio pitanjem odgovornosti sudija za kršenje Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, već je brutalno ukinuo presudu, čime je stvorio konfuziju o pravu i pravdi”, ističe Slavica Šćekić. 

Ona je naglasila da je sudski postupak za ubistvo njenog brata Slavoljuba “trajao dugo i previše”. 

“Ali, za to su krive sudije koji su vodili postupak i zbog toga oni treba da snose odgovornost. Pravično zadovoljenje zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku ostvaruje se novčanom naknadom za prouzrokovanu štetu, a ne ukidanjem presude. Ovo sve u prilog je mojim tvrdnjama da je presuda za ubistvo moga brata ukinuta, samo iz razloga da se stvore uslovi za nesmetano puštanje na slobodu, osuđenih za ubistvo, sada već, samo optuženih”, zaključila je Šćekić.